Ünnepvárás zöldebben

… és itt most nem a fenyő zöldjére gondolok 🙂


Az advent a várakozás időszaka. Kétezer éve, vagy még régebb óta, attól függően, hogy ki mire várakozik így, év vége felé.

Mi, emberek, buzgón készülődni kezdünk: Mikulásra, karácsonyra, szilveszterre, félévzárásra, vizsgaidőszakra, év végi hajrára. A kontinentális éghajlati élővilág nagy részével ellentétben nem pihenéssel (alacsonyabb ordulatszámon létezéssel), vagy kivárással töltjük a decembert,
hanem pörgéssel, díszítéssel, rohanással. Otthon, munkában, online egyaránt.

Egy rövid időre most arra kérlek: állj meg, lélegezz lassan és mélyen! Vedd szemügyre a közeli és távolabbi környezetedet, majd azt is figyeld meg, a gondolataid merre járnak, hogy jól érzed-e magad!


Az ünnep számodra örömöt jelent vagy inkább nyűg? A készülődés, a ráhangolódás segíthet, hogy igazán örömteli legyen. Ehhez az kell, hogy a készülődésben ne fáradj, és ne csüggedj el, hiszen így a végeredmény éppen fordítva sülhet el, s inkább csak a másnapnak fogsz örülni, amikor végre túl vagy rajta. Fontos, hogy önmagad lehess, hogy együtt tudj működni a társaiddal, a családoddal, a környezeteddel és ne gázolj át másokon!


Ne gázolj át a téli álmát alvó természeten se! A természet és a környezet számára az emberek év végi rohanása jellemzően csak még több légszennyezést (közlekedés, fűtés), talajszennyezést (utak sózása), még több hulladékot (csomagolóanyag), még több fény-, hő- és zajszennyezést jelent. Olyan terhelés ez, amit a nyugvó időszakban ellensúlyozni csak nagyon kis mértékben vagy egyáltalán nem tud, viszont szenved tőle, s gátolja a tavaszi újraéledést.


Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie! A decembert el lehet úgy tölteni, hogy jobban összhangba kerüljön a környezettel. A következőkben a Gödi Ökoklub tagjai által válogatott ötleteket, iránymutatást olvashatsz:

Ajándékozás:
● Minden új dolog megvásárlása előtt gondold végig, tényleg(!) szükséged van-e rá!
● Ha szükséged van rá, akkor be tudnál-e szerezni belőle használt, de még tovább használható darabot.
● Ha ajándéknak szánod, biztos, hogy örülni fog-e neki a megajándékozott. (Az ajándékok visszaváltása is fölösleges szállítási terhelés.)
● Ha valami elromlott, javítható-e!
● Ha teheted, válassz kézműves, hazai termékeket, támogasd a kisvállalkozásokat!
● Válassz tartós, hosszú élettartamú tárgyakat!
● A beszerzéseket intézd a lehető legkevesebb extra utazással, autózással, részesítsd előnyben a gyalogosan, kerékpárral megközelíthető boltokat, vagy vásárolj, rendelj közösen a szomszédokkal!
● A díszcsomagolás legyen tartós, (sokszorosan) újrahasználható vagy komposztálható!


Ünnepi hozzávalók:
● Az ünnep hozzávalóit válaszd természetes, komposztálható vagy újrahasznosítható alapanyagokból. A tárgyak és alapanyagok előállítási, feldolgozási, készítési helye legyen minél közelebb a lakóhelyedhez!
● Az ételekhez válassz kistermelői, vegyszermentes, GMO-mentes vagy bio minősítésű, hazai alapanyagokat.
● Az ünnepi díszfények mennyiségét gondold át, az üzemeltetéshez használj időzítőt, energiatakarékos izzókat!


Téli tippek:
● Az otthonod hőmérsékletét kontrolláld! Ha nem tartózkodsz otthon, vedd lejjebb a fűtés hőfokát, ha sok a vendég, vagy több órán át sütsz-főzöl, szintén lejjebb veheted.
● Szigeteld a nyílászárókat, maradjon bent az a hő, amit bentre szánsz!
● A járdák jégmentesítéséhez használj környezetbarát útszóró anyagokat (zeolit, hamu, forgács, fűrészpor, stb.)
● A kerted felásott talaját mulcsozd, hogy a tápanyagokat ne mossa le hamar a sok téli csapadék. A fiatal fák, bokrok tövét takard be szalmával, levélkupaccal, hogy megóvd őket a fagytól!
● Az avar- és gallykupacok alatt téli álmot alvó sünöket ne zavard fel!
● Tegyél ki madáretetőt és töltsd fel rendszeresen nekik való magokkal! A friss ivóvízről se feledkezz meg!


A Gödi Ökoklub facebook oldalán még további megoldásokat találhatsz a környezetbarátabb ünnepváráshoz


S hogy miért jó összhangban lenni? Ezzel összhangot, békét teremthetünk önmagunkban is, békésebb önmagunkból pedig több szeretetet, erőt, teremtő munkát tudunk továbbadni.

Gödi Ökoklub