Szenteste mindenki oda megy, ahová akar.

Egy estére, december 24-ére felfüggesztik a kijárási tilalmat – jelentette be az Operatív Törzs tájékoztatójának elején Gál Kristóf, az ORFK szóvivője. Hozzátette, hogy bár a 10 fős korlátozás családi ünnepeken is megmarad, abba a 14 éven aluliak nem számítanak majd bele. Gál Kristóf hozzátette: további intézkedésig megtiltják a Nagy-Britanniából érkező repülőgépek magyarországi leszállását.

Megismételték, hogy az ünnepi időszakra vonatkozó további járványügyi intézkedéseket Orbán Viktor miniszterelnök fogja bejelenteni a mai nap folyamán.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: ez a járvány még nem a közeljövőben fog véget érni. Az oltások beadásának kezdetével a védekezés egy új szakasza indul, és bár napok óta csökken az új fertőzésszám, ebből hosszú távú következtetéseket még nem szabad levonni.

A tisztifőorvos elmondta a friss számokat is: eszerint 2141 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, illetve elhunyt 183 beteg. Kórházban több mint 7 ezren vannak a koronavírus miatt, és 517 ember szorul lélegeztetésre.

A tisztifőorvos elmondta, hogy a mai napon ülésezik az Európai Gyógyszerügynökség döntési plénuma, ahol remélhetőleg engedélyt adnak a vakcinák felhasználására. Ebben az esetben hazánkban is napokon belül elindulhat az oltás, és azt először az egészségügyi dolgozóknak ajánlják majd fel.

forrás: (ujpestmedia.hu)