Ma van az AIDS világnapja

Patric O’Conell AIDS-beteg ihletésére alakult ki a Red Ribbon szimbóluma és kampánya. Ő a Visual Aids vezetője volt, ami az AIDS-ellenes küzdelmet nyíltan felvállaló művészekből állt. Az ötlet az öbölháborút megjárt katonák iránti szolidaritásból kitűzött sárga szalag adaptálásával jött létre. A választás a szimbolikus jelentésű piros színre esett. 1991-ben a Broadwayen a Tony-díj átadásakor 3000 piros szalagot osztottak szét a részvevők között, és amikor Jeremy Irons a kamerák elé lépett, piros szalagja a nemzetközi AIDS-ellenes küzdelem jelképévé vált.

A koronavírus járvány közepette se feledkezzünk meg az AIDS-ről.

Amióta az Országos Epidemiológiai Központ megszűnt, azóta még nagyobb az állami passzivitás ebben a témában, mint korábban. Pedig kellene miről beszélni. Újra és újra el kell mondani például néhány alapvető tényt, és meg kell cáfolni zombiként újjáéledő mítoszokat és tévhiteket.

1. Ma már NEM jelent halálos ítéletet, ha valaki HIV-el fertőződik meg. A megfelelő gyógyszerekkel (egy tabletta per nap) teljes tünet- és fertőzésmentes maradhatsz még akkor is, ha HIV-el élsz. Csak akkor halhatsz meg a vírustól, ha nem ismered meg a HIV-státuszod és hagyod, hogy kifejlődjön az AIDS betegség.

2. Nem a HIV-státuszodtól kell félned, hanem attól, ha nem mész el szűrésre, és nem ismered meg a státuszod! A szűrés és tanácsadás, és a gyors kezelésbe jutás a HIV-ellenes harc alfája és omegája.

3. Ma már több ezer embert évekig nyomon követő vizsgálatokból tudjuk, hogy aki HIV-vírussal él, de rendszeresen szedi a gyógyszerét, az NEM fertőz!

forrás: wikipedia, drogriporter