Cukorbetegség világnapja – november 14.

A legújabb statisztikák szerint akár egymillióra is tehető Magyarországon a cukorbetegek száma. Dr. Balázsovics Judit szerint nem csak az jelent nehézséget, hogy sokan nem is tudnak a betegségükről, hanem az is, hogy a már diagnosztizáltak nem elég fegyelmezettek a diétában. November 14-e a Cukorbetegek világnapja.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (International Diabetes Federation, IDF) által szervezett világnapok egy-egy cukorbetegséghez kapcsolódó témára fókuszálnak. A témák között olyanokat lehet találni, mint a cukorbetegség és az emberi jogok, a cukorbetegség és életstílus, a cukorbetegség és az elhízás, a fogyatékkal élők és hátrányos helyzetűek cukorbetegsége, cukorbetegség a gyermekeknél és kamaszoknál. Míg az ismeretterjesztő kampány egész évben tart, magát a világnapot Frederick Banting születésnapjához kötötték, aki Charles Besttel és John James Rickard Macleoddal elsőként fogalmazta meg azt a gondolatot, amely az inzulin felfedezéséhez vezetett 1922-ben.

A cukorbetegség világnapját 1991-ben kezdeményezte az IDF és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) válaszképpen a cukorbetegség világszintű gyors terjedésére.

Mi az a cukorbetegség?

A cukorbetegség (diabétesz) egy olyan anyagcsere betegség, mely a cukor túlzott felhalmozódását eredményezi a vérben. A cukor (glükóz) a szervezet nélkülözhetetlen energiaforrása, mely azonnal hasznosul, amint beépül a sejtekbe, amit az inzulin nevű hormon segít elő.

Megkülönböztetünk egymástól egy úgynevezett prediabéteszt, ami a cukorbetegséget közvetlenül megelőző állapot, a terhességi átmeneti diabéteszt, illetve az 1-es típusú diabéteszt és 2-es típusú cukorbetegséget.

cukorbetegség megelőzésében segítség, ha a finomított szénhidrát és a magas kalória bevitelt rendszeres testmozgással és változatos étrenddel (hal, szárnyasok, gyümölcs, zöldség, rostok, stb.) teszünk a betegség kialakulása ellen.

A cukorbetegség típusai

 I-es típusú cukorbetegségII-es típusú cukorbetegség
OkaiAz inzulintermelő sejtek pusztulásának következtében a szervezetben inzulinhiányos állapot alakul ki. Autoimmun eredetű, genetikai hajlam, vírusok idézik elő.A sejtek felületén található inzulin receptorok számának megfogyatkozása okozza. Genetikai hajlam, elhízásmagas vérnyomás, hozzájárul a kialakulásához.
TüneteiFogyás, gyakori vizelet ürítés, szomjúságVégtag zsibbadás, bőrviszketés, lassan és nehezen gyógyuló sebek, látás romlása
Érintett korosztályTöbbnyire gyermek-, illetve fiatalkorúakat érintFelnőtteknél és érett korúaknál jelentkezik

forrás: wikipedia, ujpestmedia.hu, medicover.hu