-6, -7 fok is lehet vasárnap hajnalban

Pénteken hidegfront jön, hétvégére visszaesik a hőmérséklet, vasárnap reggel keményebb fagyok is várhatók.

Pénteken északnyugat felől hidegfront érkezik. Feltámad az északias szél, a Dunántúlon helyenként viharos lökések is lehetnek, valamint több helyen előfordulhat kisebb eső, zápor, a hegyekben akár egy-egy hózápor.

Az előrejelzések szerint Gödön -3, -4 fok várható vasárnap hajnalban.

idokep.hu

Hogyan védjük a növényeket a fagytól?

  • Ha gyengébb fagyról beszélünk, akkor elégséges egy anyaggal letakarni növényeidet.
  • Lepedő vagy hasonló pamutszövet megakadályozza a levelek megfagyását, ugyanakkor a növények légzését nem gátolja. Ha nagyobb területen fekszenek a növények, akkor egynél több rétegű anyagra lesz szükséged a letakarásukhoz. Fontos tudni azt is, hogy a növényeket be kell takarni mielőtt a nap lenyugszik, mivel a sötétség beálltával a nap folyamán felhalmozódott hő gyorsan elillan.
  • Egy másik fagymegelőző intézkedés az öntözés. Bár elsőre furcsán hangzik, a késő délutáni öntözés ténylegesen segít a fagyás megelőzésében. Ez a módszer csak gyenge fagy esetén működik, és a lényege abban áll, hogy a víz lassabban hűl le, mint a levegő, és a talajból elpárolgó víz egy kevéssel megemeli a növények hőmérsékletét.
  • A levegő áramlása szintén távol tartja a fagyot. Ha szeles az idő, akkor nem kell különösen védekezni fagy ellen, mert az áramló levegő megakadályozza a fagy kialakulását. Kisebb területen, szélcsendes időben egy ventillátor is segíthet.

forrás: idokep.hu, edenkert.hu