„Krisztus mindenhol ugyanaz” Mészáros Csaba atya búcsúzik Gödtől

Egyház

Marton Zsolt váci megyéspüspök augusztus 1-jével Pásztó plébánosává nevezte ki Mészáros Csaba atyát. Helyére Krzysztof Miklusiak lengyel szalvatoriánus szerzetes érkezik Galgahévízről a gödi katolikus egyházközségek élére. Csaba atyával az itt töltött időszakról és az áthelyezéséről beszélgettünk.

Azt hiszem, sokak nevében mondhatom, sajnáljuk, hogy elmegy. A gödi emberek közül sokan megismerték, megszerették.
‒ Az lenne a rossz, ha örömmel vennék a távozásomat. Az természetes, hogy az emberek nem mindig szeretik a változásokat, de hiszem, hogy egy új plébános érkezése még színesebbé és élőbbé tudja tenni a közösségeket. Sok lehetőséget rejthet magában egy áthelyezés, mert az érkező más gondolatvilágot, új ötleteket hoz magával.
Ezért is kérem, hogy legyenek nyitottak, befogadók utódommal, Kristóf atyával kapcsolatban, mivel neki sem könnyű tizenegy év után otthagyni a közösségét és beilleszkedni egy számára nem egészen ismeretlen világba. Fogadják őt is olyan szeretettel, ahogyan öt évvel ezelőtt engem. Érezze ő is, hogy itt nagy szükség van a papi szolgálatára.

Milyen volt a Gödön töltött időszak?
‒ Nagy örömmel jöttem ide öt évvel ezelőtt. Vallom, nem is az a fontos, hogy egy pap miképpen érzi magát ott, ahol van, hanem az a fontos, hogy megtapasztalja-e, hogy szükség van a papi munkájára. Itt ezt nagyon éreztem, megéltem, hogy papként van feladatom, küldetésem, számítanak rám, megkeresnek, kérdeznek.

Milyen érzésekkel távozik innen?
‒ Most a megszokott munkarendem felborult. Leköt az átadás-átvétel előkészítése, a költözködés megszervezése. Nagy várakozás, izgalom van bennem, hogy hogyan bírok majd el a tizenkét miséző hellyel, ami hozzám fog tartozni. Gondolom, hogy ők már megszokták ezt a pap­hiányos helyzetet, ezért egy pici nyugalom tölt el. Krisztus mindenhol ugyanaz, és őt szeretném ott is képviselni! Segítségemre lesz Simon Gáspár Balázs atya is, aki káplánként szolgál majd mellettem.

‒ Mi fog Gödről hiányozni?
‒ Talán az, hogy itt vasárnaponként megteltek a templomok, sokan jártak misére. Sok a fiatal család, a gyermek, a hittanos, az elsőáldozó, az istenszerető és az istenkereső ember. Ez biztos hiányozni fog. Szeretettel gondolok majd rájuk!

Vida-Szabó Emese