Elhunyt Göncz Árpádné

A néhai köztársasági elnök özvegye életének 97. évében halt meg, családja körében – tájékoztatta az MTI-t a család nevében június 3-án, szerdán Gulyás András titkárságvezető, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Zsuzsanna asszony személyes ügyének tekintette a hazai szociális munkások képzését, évtizedeken át szinte hivatásszerűen segítette az elesett, sérült, hátrányos helyzetű embereket, részt vett az őket segítő civil szerveződések tevékenységében. Férjével 1993-ban létrehozták a Kézenfogva Alapítványt, amelynek éveken át a kuratórium elnöke volt.

Személyesen is sokat tett az értelmi és halmozottan sérült gyermekek sorsának jobbításáért. Jelentős szerepe volt a fogyatékosok esélyegyenlőségét szorgalmazó, kedvező nemzetközi visszhangot kiváltó törvény megszületésében is.

Több hazai és nemzetközi elismerés mellett idén márciusban a Down Alapítvány Down-díjjal tüntette ki tevékenységéért.

Zsuzsa asszony és családja gödi kötődéseiről több alkalommal írtunk már a Gödi Körkép hasábjain. Budapest ostromakor szüleinek lakását bombatalálat érte. Édesapja ekkor Felsőgödön vásárolt egy régi házat, és a család ideköltözött. Amikor Göncz Árpád 1957-ben börtönbe került, a felesége hazajött a szülői házba a négy gyerekkel, akik itt nőttek fel. Szabadulása után Göncz Árpád is sok időt töltött itt a családjával, fordítói munkáit is itt végezte a legszívesebben. Az Áldás utcai házban minden nagyobb ünnepen összegyűlt az egész család. Zsuzsa asszony így fogalmazott egy interjúban: „A lényeges dolgok Gödön történtek velünk.”

Az elhunytat négy gyermeke, hat unokája és kilenc dédunokája gyászolja.