Országos szűrővizsgálat

Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával átfogó szűrővizsgálatba kezd a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosegyetem, jelentette be dr. Merkely Béla professzor, az SE rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője.

A vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról. A kapott eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, mekkora a vírusfertőzöttek valós száma Magyarországon, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

A tesztelésen a KSH által kiválasztottak vesznek majd részt „meghívásos alapon”, az ország egész területéről, 14 év felett, minden korosztályból. A szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik, ‒ ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. A légúti váladékból pálcával vesznek mintát, melyet speciális csőbe helyeznek, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett vérvétel is történik: ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki.

Május 1. és 14. között várják az ország hét régiójában azokat, akik előzetesen levélben vagy telefonon értesítést kaptak az egyetemektől. A vizsgálatokat háziorvosi rendelőkben, járóbeteg-ambulanciákon és szűrőbuszokban végzik el. A szűréssorozat lebonyolításában ezren vesznek részt; orvosok, ápolók, asszisztensek és rezidensek, a négy egyetem laboratóriumi hátterének bevonásával.

A lakossági részvétel a tesztelésben önkéntes és ingyenes, de nagy a felelősségük azoknak, akiket mintavételre kértek fel. Előzetes közvélemény-kutatásuk szerint úgy számolnak, hogy a megkeresettek 70 százaléka részt vesz a vizsgálatsorozaton.

A négy egyetem kutatói és orvosai az átfogó keresztmetszeti vizsgálatot a járvány lefolyása során legalább két alkalommal megismétlik, ám ezek között legalább egy hónapnak kell eltelnie. Az országos tesztelés eredményét várhatóan május végén hozzák nyilvánosságra.

A vizsgálatokban részt vevő egyetemek vezetői elmondták, a régiókban működő egészségügyi intézményekkel és önkormányzatokkal együttműködve felkészültek a vizsgálatsorozatra. A mintavételben részt vevő egészségügyi dolgozók előzetes képzést kaptak, és kialakították a szűréshez szükséges logisztikai rendszert. Összesen 489 településen folyik majd a mintavétel. Minden kiválasztott a napokban ügyfélkapun, telefonon vagy postai úton kap értesítést.

(Forrás: MTI)