Mikor lesz vége már?

„Legyen vége már!
Aki alszik, aludjon,
aki él az éljen,
a szegény hős pihenjen,
szegény nép reméljen.”

                                    (Babits Mihály)

Istenem, mikor lesz vége már?  Szerte a világon ez a kérdés foglalkoztat mindannyiunkat. Mikor zökkenhet vissza életünk a megszokott kerékvágásba? Mikor találkozhatunk végre a családtagjainkkal, a munkatársainkkal, a barátainkkal? Mikor jön el az a boldogságos nap, amikor ismét aggodalom nélkül sétálhatunk az utcán?

Erre sajnos ma még nem tudjuk a választ, jóllehet Dunát lehetne rekeszteni a találgatásokkal, meg persze Temzét, Rajnát, sőt Mississippit is, hiszen ezek a találgatások országonként és földrészenként eltérőek.

Idehaza május harmadikára tették a járvány tetőzésének időpontját. Nos, május harmadika immár mögöttünk, ám a vírusjárvány magyarországi helyzetét leíró adatsorok (új fertőzöttek, kórházi ellátásra szorulók és halálos áldozatok száma) napról napra szinte azonosak, alig-alig mutatnak ingadozást.

A szakemberek többsége szerint a tetőzés jelentheti a napi esetszámok mennyiségének stagnálását, amelyet majd egy csökkenő tendencia követ – és utólag bizonyít. E logika alapján idehaza a járványgörbe közepénél tartunk. (Míg kezdetben a – minél jobban „ellaposított” –  csúcs mihamarabbi elérése, addig a lefelé ívelő szakaszban e tendencia megtartása a cél. A középtávú törekvés pedig a járvány újbóli berobbanásának megakadályozása lesz.)

Az utóbbi kettőhöz nagyon komoly társadalmi fegyelem és együttműködés kell. Jó néhány forgatókönyv létezik, melyek közül végezetül nézzük a legkézenfekvőbbnek tűnőt:

A vírust sikerül Magyarországon leküzdeni, és minden egyes esetet elszigetelni. Ez esetben az első számú feladat az újbóli vírusbehurcolás megakadályozása lesz. Tehát ismét a járványügyi felderítésé lesz a főszerep, ám ez az európai országok összehangolt munkája nélkül elképzelhetetlen.

Mivel a vírusfertőzések számát idehaza sikerült viszonylag alacsony szinten tartani, az ezekben a napokban folyó országos szintű, reprezentatív minta alapján történő tesztelés eredménye kulcsfontosságú lesz a további lépéseket illetően.

Amennyiben a járványgörbe leszálló ágát nem sikerül lejtmenetben tartani, akkor a szigorító intézkedések az adott helyzettől függő mértékű visszatérése várható.

Ameddig a világ bármely országában jelen van a vírus, permanens kockázata lesz a „behurcolásnak”. Szinte biztosak lehetünk abban, hogy sok tekintetben megváltozott világ vár ránk a következő hónapok (talán egy teljes év) folyamán. Hogy pontosan meddig? Nos, minden bizonnyal a vakcina széles körű alkalmazásáig.