Fokozatosan újraindulhat a gödi sportélet

Az alábbiakban a Gödi Sportegyesület elnökének közleményét olvashatják.

Tisztelt Sporttársak, Szülők, Látogatók!

A kormány által felszabadított sportolási lehetőségek a Gödi S. E. szervezeti, személyi és tárgyi eszközei között a jelenlegi, még mindig járványtól fenyegetett veszélyhelyzetben a lehető legnagyobb elővigyázatossággal, a legtöbb védelmi intézkedéssel együtt gyakorolhatóvá válnak a mai naptól. Nem akarom a járvány tetőzésével egybeeső kormánydöntést értelmezni, azt azonban mindenképpen kiemelem, hogy a kormány felelőssége és intézkedése más szempontokra épül, más szintű célokat szolgál, segít elő, mint ami egy helyi közösségben egy amatőr sportszervezetnél felmerül. Elnökként (is) azt a magatartást tartom biztonságosnak, ha fokozatosan illeszkedünk vissza a régi rendszerbe, megtartva annak mind szervezeti, mind személyi lehetőségét, hogy kedvezőtlen fordulatok esetén kisebb korrekcióra kényszerüljünk, így a középtávú működésünk legyen kiegyensúlyozottabb, mint a rövid távú örömünk és sportélményünk. Minden szakosztály vezetése, edzője abban érdekelt velem együtt, hogy mielőbb újraéleszthessük tetszhalálából egyesületünk sportéletét, ezért a tapasztalatok alapján jelen rendelkezést hetente felülvizsgálom azok fényében.

A fentiek szem előtt tartásával az alábbiakat rendelem el a Gödi S.E. sporttevékenységének folytatásáról, a 2/2020. számú GSE elnöki rendelkezésben: A mai, május 4-i naptól a szabadtéri sportágaink ‒ labdarúgás, kajak, tenisz, lovaglás ‒ edzéslehetőségeit, a sportpályák, területek látogathatóságát sportolóink számára biztosítjuk, szabadtéri sportterületeinket sportolóink részére megnyitjuk. A kontakt teremsportok – kézilabda, kosárlabda, kung fu  ‒ gyakorlásának előkészítését megkezdtük, azok zárt térben történő edzései legkorábban 2020. május 18-án elkezdhetőek, amennyiben addig a tapasztalatok regionális szinten nem jeleznek egészségügyi visszaesést, és az önkormányzattal az iskolai csarnokok használatáról meg tudunk egyezni. A sakk, tollaslabda és asztalitenisz sportágak újrakezdésén dolgozunk.

Az edzések megtartását, látogatását az alábbi feltételek, korlátozások betartásával, és csak azok mindenkori alkalmazása esetén engedélyezem:

Kajak: egy foglalkozáson egy időben maximum 12 sportoló vehet részt. A szabadtéri terület használható edzésre, a konditerem és az  öltöző nem látogatható. Az edzésre név szerint kell bejelentkezni előzetesen, a szakosztálynál kialakított rend és technika szerint. A sportterületre csak az előzetesen bejelentkezett sportolók léphetnek be, csak saját sportszerelésükben érkezve, a szülők, szurkolók, kísérők kint várakozhatnak a parkolóban. A sportház előtt el kell helyezni egy alkoholos tartalmú kézfertőtlenítőt, amivel edzésre érkezéskor és az edzésről távozás előtt közvetlenül az edzőknek és a sportolóknak a kezüket fertőtleníteniük kell. Az edzők időbeosztása alapján sem a parton, sem a hajótárolónál nem lehetnek kontaktok, egyszerre csak egy csoport lehet a területen. A bemelegítéskor és a stégre lépéskor a távolságtartást szigorúan be kell tartatni. 2020. május 12-ig kizárólag olyan edzésterv alapján folytatható  edzés, ami két sportoló közti kontaktra nem ad lehetőséget, nem tartalmaz gyakorlatot. Az edzéstervet az edzések megkezdése előtt az edzők a szakosztályi rendszeren belüli rendet megtartva jóváhagyatják a szakosztályvezetéssel.

A fenti feltételek betartásáról edzések közben az edzők kötelesek munkajogi felelősségük körében gondoskodni, annak ellenőrzését a szakosztályvezetés és az elnök gyakorolja.

Labdarúgás: egy foglalkozáson, egy pályán (a szakosztályvezetővel egyeztetve, a kiserdei tisztáson a két félpálya, a felsőgödi sportpályán a két félpálya, a műfüvön a két kézilabdapálya, valamint a centerpálya kapui mögötti területek és a kis műfű számítanak önálló pályának) egy időben maximum 10 sportoló vehet részt. Az edzésre név szerint kell bejelentkezni előzetesen, a szakosztálynál kialakított rend és technika szerint. A sportpályákra csak az előzetesen bejelentkezett sportolók léphetnek be, csak saját sportszerelésükben érkezve, a szülők, szurkolók, kísérők kint várakozhatnak a parkolóban. Az érkezéskor és távozáskor a WC helyiségben kézmosással, maximum párosával, az edző felügyelete mellett kötelező a meleg vizes, szappanos, alapos kézmosás. A WC-t a szakosztály naponta többször fertőtleníti. Az öltözők nem használhatók, a büfé zárva tart. 2020. május 12-ig kizárólag olyan edzésterv alapján folytatható edzés, ami két sportoló közti kontaktra nem ad lehetőséget, nem tartalmaz gyakorlatot. Az edzéstervet az edzések megkezdése előtt az edzők a szakosztályi rendszeren belüli rendet megtartva jóváhagyatják a szakosztályvezetéssel. Csapatjáték 2020. május 12-ig nem engedélyezett.

Tenisz: a sportpályákra csak a sportolók léphetnek be, csak saját sportszerelésükben érkezve, a szülők, szurkolók, kísérők kint várakozhatnak a parkolóban. Egy foglalkozáson, egy pályán egy időben maximum két sportoló vehet részt. Az edzésre név szerint kell bejelentkezni előzetesen, a szakosztálynál kialakított rend és technika szerint. A sportterületre csak a bejelentkezett sportolók léphetnek be, szurkolók, kísérők csak kint, a parkolóban várakozhatnak. Az érkezéskor és távozáskor a kihelyezett alkoholos tartalmú fertőtlenítővel, kézmosással,maximum párosával, az edző felügyelete mellett kötelező a szappanos kézmosás.

Lovassport: a sportpályákra csak a sportolók léphetnek be, csak saját sportszerelésükben érkezve, a szülők, szurkolók, kísérők kint várakozhatnak a parkolóban. Egy foglalkozáson, egy pályán, egy időben maximum két sportoló vehet részt. Az érkezéskor és távozáskor a WC helyiségben kézmosással, az edző felügyelete mellett kötelező a szappanos kézmosás.

A fenti feltételek, előírások valamennyi Gödi S.E. sportolóra, sportszakemberre, alkalmazottra vonatkoznak, és valamennyi egyesületi szervezésben zajló foglalkozásra. Ugyanakkor a jelen helyzetben az edzéslátogatást kötelezővé még nem tesszük, azt lehetőségként biztosítjuk, ezért aki jelen, a sporttelepeken is kifüggesztett és a szakosztályokban szokásos módon közzétett feltételek mellett igénybe veszi ennek lehetőségét, az saját felelősségére, a védelmi intézkedési szabályainkat betartva, azokat elfogadva, az egészségügyi kockázat tudatában teszi azt, tudomásul véve a szabályok megszegéséből eredő szankciók (eltiltás, kizárás, felmondás stb.) alkalmazását is. Köszönöm az együttműködést, és a folytatáshoz szükséges javaslatokat.

Göd, 2020. május 4.

Dr. Horváth László elnök, Gödi S. E.