Az idősgondozás és -ápolás lehetőségei Gödön

Az alábbiakban dr. Erdélyi Kamilla orvos, az Önkormányzat Humánügyi Bizottsága tagjának írását adjuk közre.

Segítség! Ápolnom kell idős hozzátartozómat!

Az idő telik. Mindannyian tudjuk, hogy egyszer megöregszünk… Mégis azt látjuk, hogy sokunkat váratlanul ér az a pillanat, amikor közeli hozzátartozónk már a mindennapi élet egyszerű feladatainak ellátásában is segítségre szorul. Különösen nehéz élethelyzetet jelent, amikor hozzátartozónkat krónikus betegsége miatt ápolni szükséges: figyelemmel kell kísérnünk a gyógyszereit, vérnyomását, étrendjét, vagy esetleg közreműködnünk kell a sebellátásban, a gyógyászati segédeszközök használatában.

 Lehetetlen az élet minden területén egyszerre megfelelni, különösen, ha még tapasztalatunk sincs az új feladat ellátásában. Összeállításunkkal szeretnénk segítséget nyújtani a gödi lakosok számára, hogy milyen segítséget vehetnek igénybe hozzátartozóik gondozása és ápolása során. Az itt felsorolt szolgáltatók igyekeznek az idősgondozás során felmerülő legkülönbözőbb problémákban segítséget nyújtani: keressük őket, tájékozódjunk, gondolkozzunk előre!

Még nem tudom, mire van szükségünk, de szeretnék felkészülni

A felkészülést nem lehet elég korán kezdeni. Beszélgessünk a családban erről, tervezzük el, vegyük figyelembe a család minden egyes tagjának a szempontjait. Mérjük fel a saját szükségleteinket, anyagi, tárgyi és időbeli erőforrásainkat. Képzeljük el, hogy milyen időskort szeretnénk magunknak… Legnagyobb félelmünk a magány és a magatehetetlenség. Nem szeretnénk kiszolgáltatottá válni, és családtagjainknak sem kívánjuk ezt. Jó ideig túl korainak véljük előhozni a témát, vagy egyenesen tiszteletlennek érezzük magunkat, ha erről beszélünk. Aztán pedig hirtelen túl késő lesz már a tervezéshez…

Távkonzultáció keretében nyújt segítséget a felkészüléshez az Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer. Göd Város Önkormányzatának Humánügyi Bizottsága és az Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer között létrejött együttműködés részeként most kiemelt kapacitással vehető igénybe konzultáció gödi lakosok számára. A konzultáció minden esetben ingyenes!

Kapcsolatfelvétel, elérhetőség: hétköznaponként 8 és 9 óra között! Telefon: (06 21) 252-5051 Skype: Ozmózis Idősgondozás, E-mail: ozmozis@tudatosoregedes.hu

Milyen kérdésekben fordulhatunk hozzájuk?

Elsősorban a szükségleteink felmérésében, a jelenlegi lehetőségekről való tájékozódásban számíthatunk segítségükre. Mód van konkrét gondozási kérdésekben is tanácskérésre, így például a lakóhely kialakításának, átalakításának mikéntjéről, a szükséges eszközökről, a fertőző betegségek átadásának megelőzéséről. Ápoló keresésében, munkaerő-közvetítésben is kérhetünk segítséget, ebben is kulcskérdés a saját igényeink felmérése. A saját igényeinket sokszor nehéz tisztán látni, ráadásul azok idővel változhatnak is. Merjünk útközben is változtatni, újra átgondolni a szükségleteinket, és újra tanácsot kérni. 

Akkor is bizalommal fordulhatunk az Ozmózis Közösséghez, ha megerősítésre vágyunk ebben a megerőltető feladatban. Egy idős ember ápolása lehet igen kimerítő, érzelmileg megterhelő. Természetes, hogy időnként nagyon nehéznek érezzük helyzetünket, vagy akár kétségbeesünk. Bátran keressünk segítséget, támogatást, érzelmi feltöltődést!

A mindennapi életvitelben van szükségünk kisebb, de rendszeres segítségre

Ebben az esetben olyan feladatok ellátásában van szükség segítségre, amelyek a mindennapi életvitel fenntartásához szükségesek. Ilyen például a bevásárlás, gyógyszerek kiváltása, meleg étel biztosítása, kisebb házimunkák és a személyes higiéné biztosításában való segítség.

A Gödi Alapszolgáltatási Központ otthoni segítségnyújtás keretében végzi ezt a feladatot, illetve biztosítja a napi melegétel-ellátást városunkban. Szükség esetén alapvető ápolási feladatokat is elvégeznek.

Az Alapszolgáltatási Központ integrált szervezeti formában működik. Székhelyén, a Vasvári Pál utca 9. szám alatt található a személyes gondoskodást nyújtó alapellátások közül az idősek nappali ellátása, a házi segítségnyújtás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés, az Ady Endre úti telephelyen pedig a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat működik. A városban jelenleg 223 lakos jut naponta meleg ebédhez, 27 fő tagja az idősek klubjának, 63 beteget látnak el a gondozónők, és 32 kliensnél telepítettek jelzőkészüléket.


Elhivatott munkatársaik naponta figyelemmel kísérik városunk rászoruló lakosainak állapotát, és folyamatos rendelkezésre állást biztosítanak a felmerülő problémák megoldására.

Elsősorban egyedülálló, idős vagy szociálisan rászoruló emberek igényelhetik, anyagi lehetőségeikhez mért, meghatározott önrész ellenében. Kizárólag a gondozott személy otthonában nyújtható segítség ebben a formában. A jelentkezés önkéntes, a gondozott, illetve a család kezdeményezésére kérhető, meghatározott időben és feladatokra.

Elérhetőségek: (06 27) 532-136, (06 27) 532-135, sürgős esetben (krízis esetén): (0620) 563-8955.

Krónikus beteg hozzátartozóm számára ápolási feladatban van szükségünk segítségre

Előfordulhat, hogy hozzátartozónk otthoni gondozása során olyan szakápolási feladatok elvégzése is szükségessé válhat, amelyek elsősorban kórházi körülmények között érhetők el. Ilyenkor az ápolási feladatok elvégzésére (a kórházban vagy a szakellátásban megkezdett ápolás folyamatosságának biztosítására) otthoni szakápolás igényelhető.

Az otthoni szakápolás valamilyen konkrét ápolási feladat ellátására kérhető. Ilyen például a sebek, felfekvések kötözése, meghatározott esetekben katéterek cseréje, folyadékpótlás céljából infúziós kezelés, egyes gyógyászati segédeszközök használatának betanítása. A részletes tevékenységek, szabályok itt találhatók meg: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/egeszsegugyi_ellatasok/o tthoni_szakapolas_hospice

Fontos, hogy az otthoni szakápolást a háziorvos rendeli el, és ő is felügyeli! Így tehát az igénylés a háziorvoson keresztül lehetséges, ő az, aki a konkrét ápolási feladatot meghatározza, és a terápiás beavatkozások hatásosságát ellenőrzi. A jelenlegi veszélyhelyzet ideje alatt azonban a krónikus betegek otthoni látogatása csak korlátozottan lehetséges, így az ápolás szervezése is a hozzátartozók közreműködésével elsősorban távolról, szükség esetén fényképek segítségével történik. Ezzel együtt lehetőség van közvetlenül a szolgáltatóval is felvenni a kapcsolatot tájékozódás és a kapacitás felmérése céljából.

Hospice, azaz életvégi ellátás is kérhető otthonában ápolt végstádiumú krónikus beteg számára. Ilyenkor a folyadékpótlás, fájdalomcsillapítás biztosítása mellett az ápoló a beteg és a család lelki támogatását is végzi, segít felkészülni az utolsó napokra, a búcsúvételre.

Jelenleg Gödön a következő szolgáltatók végeznek otthoni szakápolási és hospice feladatokat:

  • Szencser-Med Kft., elérhetőség: (06 20) 886-3434, (06 30) 539-6129
  • Szilárd Segítség Bt., elérhetőség: (06 20) 401-5911
  • Váci Home-Care Bt. (csak hospice!), elérhetőség: (06 30) 962-5870

Az otthoni szakápolás és hospice finanszírozása a társadalombiztosítás terhére történik, így az ellátott számára ingyenes. Egyszerre 14 vizit igényelhető, amely további három alkalommal (56 vizit) ismételhető.

Hozzátartozóm 24 órás felügyeletre és ápolásra szorul

Ez a legnehezebb élethelyzet, különösen, ha valamilyen okból hirtelen kell szembesülnünk vele. Alapvetően az intézményi elhelyezés és az otthoni ápolás biztosítása között választhatunk. Az intézményi elhelyezés még a járvány előtti időkben is sok utánajárást, szervezést és előregondolkodást igényelt, nem beszélve a tág határok között mozgó térítési díjakról. A veszélyhelyzet alatt az idősotthonok egyedi szabályokat hoztak az új felvételek feltételeiről. Ezekről az egyes intézményeknél kell érdeklődni, ahogyan az egyéb feltételekről, helyekről is. Az otthoni ápolás biztosítása jelentős anyagi terhet jelent a családnak, amennyiben egész napos vagy bentlakásos ápolót alkalmaznak. Ha a család valamelyik tagja maga vállalja az ápolást, az esetleges kieső bér miatt az szintén jelentős anyagi áldozat, emellett fizikailag és lelkileg is megterhelő a saját családtagunk folyamatos ellátása. Mielőtt ápolót fogadunk, tájékozódjunk, kérjünk tanácsot! Tisztázzuk magunkban, hogy mire van valójában szükségünk, igazítsuk a hozzátartozónk igényeihez a lehetőségeinket. Ne féljünk akár útközben is változtatni, alkalmazkodni.

A most felsorolt szolgáltatók mellett nem elhanyagolható az sem, amit kisebb közösségek tehetnek egymásért, legyen szó akár egy lakóközösségről, egyházi közösségről, vagy akár iskolai, óvodai közösségekről.

Figyeljünk egymásra, figyeljünk a közelünkben élőkre!

Dr. Erdélyi Kamilla