A járványadatok elemzése még várat magára

Az adatok, így az elhunytak számának és arányának komplex elemzése, értékelése a járványt követően történhet meg ‒ közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs május 20-i sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma országosan 36,8. Ez a környező országokhoz mérve, illetve tágabb nemzetközi összehasonlításban is jónak mondható. Továbbra is Budapesten a legmagasabb, 97,6 a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma. A második helyen Fejér megye áll 86,4-gyel, ezt követi Zala megye 86, Komárom-Esztergom megye 68,8, Pest megye 38,8 százezer lakosra jutó fertőzöttel.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy az újra kinyitott játszótereken, kalandparkokban fontos a higiénés szabályok betartása, elsősorban a rendszeres kézmosás, illetve a gyerekek kezének áttörlése fertőtlenítő kendővel, a játékok fertőtlenítése, illetve a hulladékgyűjtők rendszeres ürítése. Hozzátette: semmilyen fertőtlenítő folyadék szétlocsolása nem szükséges, ráadásul az szennyezi a környezetet. Arra viszont ügyelniük kell az üzemeltetőknek, hogy a játékok felületéről ne legyen lepattogva a festék, legyenek sima, könnyen tisztán tartható felületek a játszótéren. A rendszeres takarítás részeként át kell forgatni a homokozóban lévő homokot, hogy a napsütés fertőtlenítse azt.

Müller Cecília szerint a gyerekekre felesleges maszkot, illetve kesztyűt adni, az csak zavarja őket. Ugyanakkor kiemelte: se a szülő, se a gyerek ne menjen a játszótérre, ha nem teljesen egészséges.

Az intézmények zárlatát igyekeznek mielőbb feloldani, de egyelőre nem tud pontos időpontot mondani. Ugyanakkor a gyermekvédelmi intézetekben, a szociális és javítóintézetekben már lehetséges a ki- és bejárás, a fogyatékkal élőket és pszichiátriai betegeket ápoló otthonok lakói pedig az intézmény által szervezett szabadidős programok erejéig szintén elhagyhatják az otthont. Bizonyos „indokolt esetben” lehetséges a felvétel ezen intézményekbe, ám ekkor a beköltözőnek 48 órán belül elvégzett, két negatív koronavírus-tesztre van szüksége.

Kérdésekre válaszolva arról is tájékoztatott, hogy a szabadtéri vásárok a jogszabály értelmében nem minősülnek rendezvénynek, ezért létszámtól függetlenül megtarthatók. Ugyanakkor az alapvető higiénés szabályok betartása és lehetőség szerint a távolságtartás itt is fontos ‒ mondta befejezésül Müller Cecília.