Veszélyhelyzeti intézkedésként Pest Megye Önkormányzatához került a Samsung-gyár területének tulajdonjoga

Göd jövőjét alapvetően meghatározó kormányrendeletek jelentek meg a Magyar Közlöny 2020. április 17-i számában. A koronavírus-járvány gazdasági és munkaerő-piaci hatásainak kezelése érdekében a kormány a veszélyhelyzetre való tekintettel a jövőben különleges gazdasági övezeteket jelölhet ki. Az első ilyen Gödön, egészen pontosan a gödi Samsung-gyár területén jött létre.

A kormányrendelet értelmében a Samsung-gyár teljes területének tulajdonjoga a gödi önkormányzatról Pest Megye Önkormányzatára száll át. A helyi önkormányzat elveszíti a terület feletti tulajdonosi jogait, és a továbbiakban a különleges gazdasági övezet területén az adómegállapítási jogát sem gyakorolhatja. Az iparűzési adó kedvezményezettje a különleges gazdasági övezet vonatkozásában a továbbiakban a Pest Megyei Önkormányzat lesz. Ez azt jelenti, hogy Göd városa a kormányrendelet értelmében elveszíti legnagyobb adófizetőjét, és azokat az iparűzési adóbevételeket, amelyekre a Samsung-gyár gödi tevékenységével összefüggésben számíthatott. A terület tulajdonosaként Pest Megye Önkormányzata lesz illetékes minden olyan kérdésben is, amire eddig Göd Város Önkormányzatának volt ráhatása, például a gyár bővítésével vagy veszélyességi fokozatba sorolásával kapcsolatban.

Balogh Csaba polgármester a következő bejegyzést tette közzé Facebook-oldalán a Gödöt érintő kormányrendeletekkel kapcsolatban: 

https://www.facebook.com/BaloghCsabaMomentum/posts/230273044983673

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletek teljes szövege itt olvasható:

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/0f3e5ec670c02ca736f3dc2b01e65c4857f8cd77/megtekintes?fbclid=IwAR2dB4fKwYPmCSv0cwJJyKO6D_xaXEddvnAcWXzmCdiGCD6K16XTySUi_Ec