Új ügyeleti rend az óvodákban és bölcsődékben

Kérjük a lakosság felelős döntését az egész közösség védelmében!

Gödön 2020 március 17. óta elérhető rendkívüli esetekben a bölcsődei és óvodai gyermekfelügyelet (például az egészségügyi dolgozók számára vagy a szülők szociális helyzete miatt). Az intézményi igényfelmérések során erre senki sem jelentkezett.

  • Az április 27-i 152/2020 kormányrendelet értelmében a polgármesterek úgy kötelesek megszervezni a települési bölcsődék és óvodák új nappali gyermekfelügyeleti rendjét, hogy azt minden, a szülő által fertőző betegségtől mentesnek igazolt gyermek igénybe vehesse, akinek a szülei ezt munkavégzésre vagy egyéb okra hivatkozva igénylik, akár telefonon vagy online formában. A csoportok létszáma azonban nem haladhatja meg az 5 főt.
  • Munkatársainkkal együtt azt tapasztaljuk, hogy a koronavírus-veszélyhelyzet egy olyan komplex egészségügyi, szociális és gazdasági krízis, amiben minden döntés előtt számos hatást kell előzetesen mérlegelni. Ahogy mindannyian látjuk, legtöbbször még sincs ezekre elegendő idő.
    Szeretnénk azt gondolni, hogy gödi lakosok, családok érdekeit érvényesítjük, amikor részlegesen megnyitjuk az óvodákat, bölcsődéket, de fontos ebben a helyzetben is kiemelni az egyéni felelősség szerepét, hiszen továbbra sem kötelező a gyermekek intézménybe járása. Az az álláspontunk, hogy ez egy olyan lehetőség, amivel a gödi szülők élhetnek, de a magas egészségügyi kockázat miatt azt kérjük, ne ez legyen az első megoldás, amiben gondolkodnak!
  • Amellett, hogy az intézményi felügyelet igénybevétele segíti a munkavállalást, az Önkormányzat több módon gondoskodik azokról a családokról, akik pénzügyi nehézségekkel küzdenek. Kérjük, hogy az érintettek forduljanak az önkormányzat szociális osztályához vagy intézményeihez, ha eddig nem tették volna meg (06-27/530-064, zöldszám: 06-80/890-089). Emellett a Boldogságcseppek Alapítvány is hamarosan útnak indítja Bevásárlókosár akcióját, amivel a rászoruló családok ellátását segítheti a gödi közösség.
  • Bár azt javasoljuk, ha nem feltétlenül szükséges, ne az intézményi ügyeletet válasszák, egyúttal arra is kérünk mindenkit, semmiképpen ne bélyegezzünk meg egy családot sem azért, mert az ügyeleti ellátás mellett dönt. Mindenki a körülményei és a lehetőségei korlátain belül hozza meg ezeket a fontos döntéseket, amit tiszteletben kell tartani.

Azért, hogy sikerüljön a legbiztonságosabb megoldást kidolgoznunk a kibővített ügyeleti rendre, a hét folyamán az alábbi feladatok állnak előttünk:

– Egyeztetünk az érintett intézmények vezetőivel az elérhető egészségvédelmi megoldásokról.
– A rendelet a csoportok létszámát öt főben maximalizálta, így igyekszünk az igényeket hozzáigazítani a jelenlegi 140 férőhelyhez, ami a hatóságokkal való egyeztetést követően további 55 hellyel bővülhet.
– Felmérjük a szülői igényeket.
– Amennyiben az igények indokolttá teszik, különféle megoldásokat keresünk (megosztott férőhelyek, kiválasztási és döntési szempontrendszer bevezetése, esetleges további helyszínek és munkaerő bevonása).

Várjuk továbbá azon gödi munkáltatók jelentkezését, akik munkahelyi gyermekfelügyeletet szeretnének biztosítani munkavállalóik számára, hiszen a fent említett jogszabály erről is rendelkezik, és kedvezményes járulékfizetést biztosít az ilyen módon alkalmazott, megfelelő képzettséggel rendelkező munkavállalók számára.

Az eredményekkel és a lakossági igények felmérésével hamarosan jelentkezünk!