Tiltakozás a Gödöt érintő kormányrendelet ellen

Balogh Csaba polgármester az alábbi nyilatkozatot tette közzé a Facebook-oldalán ahhoz az április 17-én kiadott kormányrendelethez kapcsolódóan, amely különleges gazdasági övezetté nyilvánította a gödi Samsung-gyár területét, és arról rendelkezett, hogy az ipari park tulajdonjogát Pest Megye Önkormányzata szerezze meg. A kormányrendelet ellen lakossági tiltakozásként autós tüntetést szerveztek, és a lakosok az ingatlanjukra kihelyezett molinókkal is kifejezik: nem tudják elfogadni, hogy ezzel az intézkedésével a kormány megfosztja a várost az akkumulátorgyár által fizetendő jelentős iparűzési adóbevételtől.

A nyilatkozat itt olvasható:


Mi, Göd város polgármestere és alulírott önkormányzati képviselői tiltakozunk a kormány koronavírus-vészhelyzetre hivatkozva meghozott rendelete ellen, amely különleges gazdasági övezetek létrehozását teszi lehetővé, és ezzel egyidejűleg az első ilyen övezetet Göd városában alakítja ki, kivonva az önkormányzat hatásköréből a város területének mintegy 20%-át, a Samsung-gyárat, építkezési területet, valamint az ezeket körülvevő erdőket, szántókat, utakat és egy lakóingatlant is.

Az érintett ingatlanokra vonatkozó minden önkormányzati szabályozási és ellenőrzési lehetőség elvétele mellett a gazdasági övezetben működő cégekre vonatkozóan megszűnik a település adómegállapítási joga, tehát miközben a beruházással kapcsolatos összes terhet a gödiek viselik, semmilyen bevételhez nem jutnak általa.
A kieső iparűzési adó Göd költségvetését súlyosan érinti, nem hogy fejlesztések, de a kötelezően ellátandó feladatok ellátása is veszélybe kerülhet.
Újabb, az eddiginél nagyobb méretű erdőt vághatnak ki, a gyárkerítést kitolhatják akár a lakópark széléig, a zaj, a por, a kamionforgalom, az itt munkába álló újabb több ezer munkavállaló mind Gödöt fogja terhelni, az adóelvonás pedig megnehezíti, hogy az Önkormányzat önállóan enyhítse a károkat.

Tiltakozunk a 136/2020. (IV. 17.) kormányrendelet ellen.

Tájékoztatást várunk, hogy a kormány miért nem hajtotta végre a saját maga által megszabott március 26-i határidővel a 1071/2020. (III. 5.) Korm. határozatban foglaltakat, benne a szerződéskötést Göd önkormányzatával.

Várjuk a többi képviselő, és egyéb szervezetek csatlakozását helyi, megyei és országos szinten.

Holnap hivatalosan is megküldjük a nyilatkozatot a kormánynak bízva a gyors válaszadásban.

Az előzményekről itt olvashat: http://godihirek.hu/2020/04/veszelyhelyzeti-intezkedeskent-pest-megye-onkormanyzatahoz-kerult-a-samsung-gyar-teruletenek-tulajdonjoga/