Május elsejétől kötelező lesz a maszk viselése a boltokban, intézményekben

Balogh Csaba polgármester az alábbi tájékoztatást tette közzé a Facebook-oldalán:

Kedves Gödiek!

Ez a veszélyhelyzet 8. hete. Jelenleg 5 lakosunk gyógyul az otthonában a koronavírus-fertőzésből, valamint további 31 fő áll hatósági megfigyelés alatt. A veszélyhelyzet kezdete óta 192 személy jelentkezett házi ellátásra, ők javarészt 70 év feletti időseink, akikről az Alapszolgáltatási Központ munkatársai, a képviselők és az Önkéntes Központ munkatársai gondoskodnak.

Szeretnék beszámolni arról, hogy milyen védőeszközök állnak a rendelkezésünkre a vírus elleni harcban. Nagyon hálásak vagyunk, hogy az Önkormányzat beszerzésein túl széles körben összefogtak az alapítványok, egyesületek, vállalkozások és magánszemélyek is, hogy Gödöt támogassák felajánlott védőeszközökkel. Ezúton is köszönjük a Boldogságcseppek Alapítvány, a Neveleki Szomszédok és a Gödi Rotary Club nagylelkű felajánlásait.

Összesen több mint 10 000 orvosi, mosható és a helyi civilek által vászonból varrt maszk, valamint 17 000 pár kesztyű segíti a védekezésünket, a készletet pedig a fogyás mértékében folyamatosan bővítjük. Különös figyelmet fordítunk az első vonalban dolgozó háziorvosaink és gyermekorvosaink védelmére, ők és asszisztenseik arcpajzsokat is kapnak. Rendszeres fertőtlenítést végzünk az Önkéntes Központban, illetve az Alapszolgáltatási Központnak a veszélyeztetett korosztállyal kontaktusban lévő munkatársai extra fertőtlenítő szereket kaptak az önkormányzati forrásokon felül, szintén civil felajánlásból, a C.S.G. Kft.-nek köszönhetően.

Május 1-jén új rendelet lép érvénybe Gödön, amit azért hoztunk, hogy a közelgő hosszú hétvégén, illetve a vírus várható májusi tetőzésének időszakában a gödiek a lehető legnagyobb biztonságban legyenek akkor is, amikor elhagyják a lakóhelyüket a kormány által szabályozott kijárási korlátozások idején. Göd területén a járványveszély enyhítésének érdekében így egészségügyi száj- és orrmaszk – ennek hiányában annak funkcióját és rendeltetését betöltő orrot és arcot takaró textil (kendő, sál) – viselése lesz kötelező a közforgalom céljára nyitva álló intézmények, kiskereskedelmi egységek (boltok, üzletek, bevásárlóközpontok), gyógyszertárak, orvosi rendelők zárt tereiben, valamint a piacok, vasútállomások és autóbusz-megállóhelyek területén. A rendelet előreláthatóan egész májusban érvényben lesz, esetleges meghosszabbításáról a helyzet folyamatos mérlegelése mellett döntünk.

Azért, hogy megkönnyítsük a gödieknek az alkalmazkodást az új helyzethez, a forgalmasabb üzleteknél önkénteseink maszkot fognak osztani szombaton és vasárnap (május 2-án és 3-án) minden gödi lakosnak, akinek szüksége lenne rá.

Fontosnak tartom továbbá elmondani, hogy Juhász Bélával, Sződliget polgármesterével közös kezdeményezésbe vágunk májusban, ugyanis szeretnénk lehetőséget biztosítani a lakosság koronavírus-szűrésére. A részletekkel hamarosan jelentkezünk!

Mindannyiunk érdeke a közös védekezés, vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Balogh Csaba polgármester