Idő előtt befejezett bajnokság, otthoni felkészülés

Kézilabda

A kézilabdasportot, így a Gödi SE női kézilabda szakosztályát is súlyosan érintette a koronavírus-járvány. A felnőtt női csapat NB I/B-ben játszik, a bajnokságot azonban országos szinten is befejezték, a játékosok kényszerpihenőn vannak, otthon készülnek.

‒ Március13-án még a másnap esedékes hazai mérkőzésünkre készültünk, de már akkor sejteni lehetett, hogy nem megszokott meccset fogunk játszani, ugyanis a vírushelyzet miatt a Magyar Kézilabda Szövetség csak zártkapus mérkőzést engedélyezett a fordulóban. Ennek tudatában váltunk el a játékosoktól, hogy üres csarnokban kell lejátszanunk az OXXO Energy Orosháza elleni hazai mérkőzésünket. Pénteken este tíz órakor azt az üzenetet kaptuk a szövetségtől, hogy a járványra való tekintettel bizonytalan ideig felfüggesztik a bajnokságot. Még aznap éjszaka egyeztettünk a szakosztályvezetéssel, és arra a döntésre jutottunk, hogy a sportolók és családtagjaik védelmében bizonytalan időre minden korosztályban felfüggesztjük az edzéseket. Bíztunk abban, hogy mielőbb rendeződik a helyzet, és esetleg folytatódik a bajnoki szezon, ezért a játékosaink a legkisebbektől a felnőtt korosztályig otthon, kiadott edzésterv alapján készültek a folytatásra. Április 9-én a szövetség úgy döntött – amivel teljes mértékben mi is egyetértünk –, hogy a kézilabda-bajnokságot minden korosztályban befejezettnek nyilvánítja, és sehol nem hirdetnek bajnokot, nincs kieső és feljutó csapat sem. Így az elmúlt egy hónapban a játékosok otthon próbálták – és teszik ezt most, április közepén is – szinten tartani magukat, ami egy csapatsportot űző sportolónak igen nehéz, mivel soha nem kellett egyedül edzenie, készülnie. Korlátozott lehetőségek mellett egyedül tudnak futni, erősítőgyakorlatokat végezni, de a labdás és a társas tréning nagyon hiányzik – számolt be a részletekről Tősér Tibor edző.

Molnár Zoltán szakosztályvezető elmondta, hogy mentálisan is segítik játékosaikat.

‒ Telefonon és interneten folyamatosan tartjuk velük a kapcsolatot, hogy mindenki a legkönnyebben átvészelje ezt a nem mindennapi nehéz helyzetet, ami egész társadalmunkat próbára teszi.

A sportvezető hozzátette: a szakosztályra gazdaságilag is nagyon rossz hatással van a veszélyhelyzet. Ezért arra kérik a gödi vállalkozókat, amennyiben tehetik, támogassák a társaságiadó-felajánlásukból a szakosztályt, amely az újraindulást követően is nagy segítség lenne.

Vasvári Ferenc