Hétköznapi hősök a járvány idején

Sok mindent megtanultunk az elmúlt hetekben. Például azt, hogy idős embertársaink a békés mindennapokban is különösen sérülékeny csoportjait képezik társadalmunknak, ám olyan váratlan helyzetben, mint amilyet most a koronavírus miatt élünk át, még inkább figyelnünk kell rájuk. Beszélgetőpartnerem Tóth Ildikó, az Alapszolgáltatási Központ vezetője.

‒ A gödi Alapszolgáltatási Központ működteti az idősek napközi otthonát, szervezi a szociális étkeztetést a városban, felügyeli a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, és hozzá tartozik a családsegítő gyermekjóléti szolgálat is. Mennyiben változott meg a munkájuk a veszélyhelyzet kihirdetését követően?

‒ A járványhelyzetre való tekintettel március 11-én bezártuk a Vasvári Pál utcában található idősek napközi otthonát, s az ott ellátottaknak azonnal felajánlottuk a segítséget a napi élelmiszer- és gyógyszervásárlásaikhoz, illetve a mentálhigiénés támogatás nyújtását. Mindezeket azóta is folyamatosan végzik a munkatársaim.

‒ Március 14-én jelent meg a kormányrendelet a különböző karantén-fokozatok elrendelhetőségéről…

‒ Amelyek közül a „megfigyeléses” fokozat az, amikor valaki súlyosan fertőzött területről érkezett vissza Magyarországra, vagy bizonyítottan fertőzött személlyel került kapcsolatba. Intézményünk felveszi a kapcsolatot a járványügyi megfigyelés alá helyezett lakosokkal, és ‒ támogató környezet, családi segítség hiányában ‒ intézzük a karanténba kerültek számára az élelmiszerek bevásárlását, a gyógyszerreceptek kiváltását. Ezt a feladatot március 14-étől szintén ellátjuk.

A 70 év feletti gödi lakosok ez irányú kérései is hozzánk érkeznek, ami az említett vásárlásokon kívül lehet például hivatalos ügyek intézése is. Mivel az ilyen kérések az elmúlt hetekben igen megszaporodtak, a Boldogságcseppek Alapítvány e munkának jó részét átvette tőlünk. Szőke Kriszta és csapata segít a beszerzésekben, illetve a Polgármesteri Hivatal önkéntes munkatársai is gyakran viszik házhoz az élelmiszereket. 

‒ Hányan segítenek a gödi időseken, illetve mekkora a naponta ellátottak száma?

‒ Az Alapszolgáltatási Központ 18 munkatársa közül jelenleg tizenöten biztosítják a szolgáltatásokat, naponta körülbelül 190 adag ételt viszünk ki a házakhoz. Az ebédet a Németh László Általános Iskola főzőkonyhája készíti és csomagolja, és intézményünk dolgozóival egy csapatot alkotva, együtt végzik az ebédszállítást.

Folyamatos telefonügyeletet tartunk, az idős emberek bármikor bediktálhatják a kéréseiket. Itt jegyzem meg, hogy az ellátottak száma jelentősen bővült az elmúlt hetekben, és elképzelhető, hogy továbbra is nőni fog.

Mindezeken felül a mai napig mintegy hatszáz élelmiszeradományt osztottunk szét, elsősorban a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek köszönhetően, de kaptunk adományokat magánszemélyektől is. Otthon lévő anyukák például védőmaszkokat varrtak, melyeket kioszthattunk az időseknek. A Jungwirth család régóta támogatja intézményünket, most sem tettek másként: fertőtlenítőszereket, maszkokat és gumikesztyűket hoztak a betegellátásban dolgozók részére. A Gödi Rotary Club vitaminokkal segített, villanyórát töltött fel, és az önkormányzattól is kaptunk élelmiszercsomagokat.

‒ Végezetül arra kérem, mondja el, hogy mire hívná fel az olvasóink figyelmét.

‒ Nagyon fontos, hogy segítsünk a közelünkben élő idős embereknek, mert ez erős biztonságérzetet ad nekik. Jelentősen csökkentheti a kontaktusok számát, ha egyszerre több idős embernek vásárolunk be. S persze azt is szeretném hangsúlyozni, e kínálkozó alkalmat megragadva, hogy városunk idős lakói minden esetben számíthatnak ránk.

Szeretném megköszönni minden, krízisellátásban részt vevő kollégának és önkéntesnek a segítségét. Köszönet azoknak a névtelen gödieknek, akik ellenszolgáltatás és hírverés nélkül ellátják idős szomszédaikat. Együtt, egy kis odafigyeléssel, empátiával, jóindulattal ez a mindannyiunk számára nehéz időszak elviselhetővé válhat.

W. B.