Bemutatkozik a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület

Egyesületünket, néhány hónapnyi együttmunkálkodás után, március elején hoztuk létre. Mindannyian helyi lakosok vagyunk, különféle munkaterületeken dolgozunk. Egy a közös bennünk: városunk szeretete és a tenni akarás vágya. Legfőbb célunk, hogy a lakosok erejét egyesítve közösen lépjünk fel környezetünkért és a Gödön megkezdett iparosítás káros hatásainak visszaszorításáért. 

Az előző városvezetés és a magyar kormány a lakosság tájékoztatása nélkül döntött úgy 2016-ban, hogy a Dunakanyar egyik gyöngyszemét feláldozva, a fővárosból kiköltöző kisgyermekes családok által kedvelt kertvárosban, Gödön hoz létre kiemelt ipari gigaberuházást. Így került városunkba, a lakóövezetek közvetlen közelébe egy külföldi tulajdonú, különösen veszélyes anyagokkal dolgozó ipari üzem, a Samsung SDI akkumulátorgyár.

Minderről mi, gödiek csak utólag, a médiából értesültünk. Ráadásul a helyiekhez eljutó információk a beruházás várható területigényét és munkaerő-szükségletét a ténylegesnél jóval kisebbnek mutatták.

2018 őszén azonban döbbenten láttuk, hogy a város szélén, az M2 autóút mentén kiirtanak egy 25 hektárnyi, zajvédőként is funkcionáló erdőt. Ezt követően felgyorsult a gigantikus gyárépítés, füstölgő és zajos tornyok, hatalmas épületek és elektrolittárolók létesültek, a Göd-Újtelepen élők házaitól mindössze 50-100 méterre. A lakosság hiába tiltakozott, a most látható gyár rekordidő alatt megépült és megkezdte zajos működését. Eközben az előző városvezetés további 80 hektár megvásárlását tette lehetővé a Samsung számára. Ezen a területen már elkezdődött a jelenleginél másfélszer nagyobb, új Samsung-gyár felépítése, a Nemeskéri úttól mindössze 600 méterre.

Minket, gödi lakosokat pedig egyszerűen kihagytak az életminőségünket alapvetően befolyásoló döntésekből. Magánemberként az elmúlt években számos esetben fordultunk a hatóságokhoz, felszólaltunk minden lehetséges fórumon, de véleményünket a legtöbb esetben nem vették figyelembe.

Ezért döntöttünk úgy, hogy szükség van egy új civil szervezet, a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület létrehozására. Kiemelten kívánunk foglalkozni az ipari létesítmény környezetet és lakosságot érintő hatásainak feltárásával és a védekezés eszközeinek megteremtésével.

A magyar hatóságok titkolják a gyár által kibocsátott szennyező anyagok mértékét. Semmit nem tesznek az évek óta épülő üzem zaj-, por- és fényszennyezése ellen. Döbbenten tapasztaltuk azt is, hogy nem mérték fel, milyen környezetszennyezést fog okozni rövid- és hosszú távon a gigaberuházás.

A vizsgálatokra és a biztonsági intézkedések meghozatalára rá akarjuk kényszeríteni a hatóságokat. Mindebben számítunk az októberben megválasztott új önkormányzatra, mely „zöld” programot hirdetett Göd számára. Az új városvezetés terveiben a gyár működésének fokozottabb ellenőrzése és egy külső mérő- és védelmi rendszer kiépítése is szerepelt. Ezeket a törekvéseket azonban a magyar kormány, a hatóságok és a gyár vezetése folyamatosan gátolja, és a lakosság kéréseit, igényeit semmibe veszi. 

Április 17-én pedig sokkolt minket a hír, hogy a Samsung-gyárat és környezetét (szántókat, utakat, erdőt) a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította. Ahol egy még nagyobb, a mostani 120 hektáros gyárterület négyszeresét kitevő ipari parkot kívánnak létrehozni. Emellett elvették a gödi önkormányzattól az adóbeszedés jogát és az iparűzési adóból származó bevételt. A város területének 20%-a Pest megye tulajdonába került. 

A kormány célja, hogy az új városvezetés és a helyi lakosság ne szólhasson bele az iparosítás folyamatába. Az előző önkormányzat semmilyen feltételt nem szabva és a lakosság elől mindent eltitkolva, készségesen játszott át területeket a Samsung-gyár számára. Ezt a hozzáállást várná el az állam az új városvezetéstől és a lakosságtól továbbra is: tűrjük el egy még nagyobb ipari park létrehozását, újabb erdő kiirtását, ne emeljük fel szavunkat ipari vasútvonal vagy a gyár körüli négysávos út megépítése ellen. S ha erre nem vagyunk hajlandók, az iparűzési adó elvételével büntetik a várost.

Meggyőződésünk, hogy nem a munkahelyek védelmében született meg a különleges gazdasági övezetről szóló döntés. A Samsung SDI hivatalos közlése szerint ugyanis a jelenlegi 3200 dolgozó 48%-a külföldi vendégmunkás. A most épülő új gyárban pedig még egyszer ennyi, így összesen 6500 lesz a dolgozói létszám! Vagyis semmi szükség nincs további munkahelyek teremtése érdekében a különleges gazdasági övezet létrehozására.

A megnégyszereződő területen tervezett iparosítás azonban, amihez 42 milliárdos infrastruktúra-fejlesztést is kapcsol a kormány, Göd tágabb környezetében is súlyos károkat fog okozni. Az óriási akkumulátorgyárat és az új ipari parkot napi több ezer köbméter vízzel kell ellátni. Ehhez új ivóvíz- és ipari vízhálózat építését rendelték el, veszélyeztetve a környező települések ivóvízkincsét. A keletkező szennyvizet, amely már 2019-ben is 16 600 tonna volt, szintén el kell vezetni, amihez új csatornarendszer épül. De új földgáz- és áramvezetékek is kellenek, a napi, várhatóan több ezer kamion kedvéért pedig, amelyekkel a veszélyes anyagokat fogják szállítani, új utak megépítése is szükségessé válik.  

Egyesületünk tiltakozik az ilyen mértékű iparosítás ellen! A város és az itt élők védelmében követeljük:

  • a különleges gazdasági övezetről szóló kormányrendelet visszavonását, a lakosság és a városvezetés bevonását a Gödről szóló döntésekbe;
  • az iparosítás hatásainak részletes felmérését, környezeti hatástanulmány készítését;
  • a kibocsátási adatok és a Samsung-gyár által benyújtott vizsgálati jegyzőkönyvek nyilvánossá tételét;
  • véderdősáv létrehozását, zajvédő falak és külső védelmi rendszer kiépítését;
  • a lakóingatlanok értékvesztésének és a lakosságot ért károknak a felmérését, és a jogorvoslat lehetőségeinek kidolgozását;
  • alkotmányos alapjogaink, az egészséges és nyugodt pihenéshez való jogunk érvényesítését!

Tudjuk, hogy szinte a lehetetlenre vállalkoztunk. De ha az itt élőkkel együtt feltárjuk a hiányosságokat és a szabálytalanságokat, s ha elég hangosan követeljük a jogainkat, talán Európa döntéshozói is meghallják a szavunkat.

Várunk az egyesületünkbe mindenkit, aki céljainkkal egyetért, és munkájával, illetve jelképes vagy akár nagyobb támogatási összeggel szívesen hozzájárul tevékenységünkhöz, céljaink megvalósításához. Nagy segítségünkre lennének itt élő környezetvédelmi szakemberek, szakjogászok, de minden gödi lakost, aki az egészséges és nyugodt környezetért tenni akar, szeretettel fogadunk!  

A csatlakozási kérelmeket a godert@godert.hu e-mail-címre várjuk. További információkat a godert.hu honlapon és a Göd-ÉRT Facebook-oldalon teszünk elérhetővé.

A Göd-ÉRT Egyesület a közelmúltban két petíciót is indított, amely az
ahang.hu oldalon Nem adjuk Gödöt!, a peticiok.com oldalon pedig Iparváros
születik a Dunakanyarban. Mentsük meg Gödöt!
címen írható alá.

Bodnár Zsuzsa elnök