A háziorvos tanácsai az idősebb korosztálynak

Dr. Lepp-Gazdag Anikó gödi háziorvost arra kértük, hogy ossza meg olvasóinkkal veszélyhelyzeti tapasztalatait, illetve lássa el néhány jó tanáccsal az idősebb korosztály tagjait.

Szociológusok kutatási eredményei is igazolják, hogy normál körülmények között a 65 év felettiek kapcsolattartása elsődlegesen személyes formában történik, míg a fiatalabbak jelentősebb arányban telefonon és interneten érintkeznek. A nyugdíjas korosztály személyes kapcsolatainak lebonyolítási helyszíne, különös tekintettel az egyedül élő, idős emberekre, nagy gyakorisággal az üzletek, a szolgáltató egységek, az orvosi várótermek.  Ez a jelenség is oka annak, hogy a járvány szempontjából különösen veszélyeztetett korosztálynál fokozott az elszigetelődés lehetősége. Nem véletlenül ragaszkodnak korábbi kapcsolattartási szokásaikhoz, hiszen e lehetőségeik beszűkülését, elvesztését kapcsolati, biztonsági szempontból nagy veszteségként élik meg. Így aztán érthető, miért nehéz meggyőzni őket az otthonmaradásról, illetve a távgyógyítás szükségességéről.

A jelenlegi járványügyi helyzetben az orvos-beteg találkozók száma is drasztikusan lecsökkent, gyakorlatilag csak sürgősségi esetben van lehetőség személyes ellátásra. Ezt az átmeneti időszakot távgyógyítással, online rendelésekkel lehet áthidalni. Le kell szögeznünk, hogy a távgyógyítás csupán pótolja a személyes vizsgálatot és nem egyenértékű vele. A távgyógyítás korlátainak megértése, illetve az online rendelés hatékonyságának maximalizálása érdekében jó, ha figyelembe vesszük az alábbiakat.

  • A távgyógyítás hamis biztonságérzetet nyújthat a páciensek számára, ezért minden olyan esetben, amikor a diagnózis nem teljesen egyértelmű, vagy ha a beteg állapota rosszabbodik, a páciensjelentkezzen ismét az orvosánál.
  • Előfordulhat, hogy a távgyógyítás során a szakember nem tudja megítélni a beteg valós állapotát. Ha a páciens állapota esetleg rosszabbodik, és a problémája nem tűr halasztást, indokolt felkeresnie egy sürgősségi kórházi ellátóhelyet.
  • Mivel az orvosi munka teljes koncentrációt igényel, és a betegekkel kapcsolatos adatokhoz, dokumentációhoz való folyamatos hozzáférést feltételez, véleményem szerint szerencsés, ha a távgyógyítást az orvos a rendelői környezetben végzi, szigorúan elkülönítve a családi és más magánéleti tevékenységtől. A home office munkavégzés nem lehet érvényes az online rendelésre.
  • Mivel az idősebb korosztály nem mozog otthonosan az okostelefonos, laptopos világban, ők csak segítséggel tudnak élni a távgyógyítás lehetőségével. Például a gyógyszer telefonon történő felírása után saját személyi igazolványával bárki kiválthatja a patikában idős hozzátartozója gyógyszerét. A kettős kontroll és az indokolatlan vényigénylések elkerülése érdekében fontos, hogy a beteg vagy a hozzátartozója nyilvántartsa a felírt gyógyszerek megnevezését, mennyiségét, valamint a felírási intervallumot (1-3 hó).
  • Mivel az orvos is ember, elhangozhat egy rosszul megfogalmazott, félreérthető mondat, amiből akár komoly probléma is adódhat. Legyünk türelmesek, kérdezzünk újra, és időben tisztázzuk az esetleges félreértéseket.

És még néhány jó tanács a betegeknek:

Kétségbeesés, félelem helyett az otthon töltött időt használjuk ki életmódváltásra. Tegyünk az egészségünkért! Egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással, légzőgyakorlatokkal, a dohányzás mellőzésével jelentősen növelhető a fertőzéssel szembeni ellenálló képesség. Maradjunk otthon! Ha pedig mindenképpen ki kell mozdulnunk otthonról, viseljünk maszkot, tartsuk be a távolságtartási és a higiéniai szabályokat.

Vigyázzunk egymásra!

Dr. Lepp-Gazdag Anikó háziorvos