A gödi lakosok többsége fegyelmezett

A kijárási korlátozás szabályainak betartását a rendőrök folyamatosan ellenőrzik. Céljuk nem a büntetés, hanem a járvány terjedésének lassítása e korlátozások érvényre juttatásával. Az ellenőrzésekre vonatkozó kérdéseinket a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak tettük fel.

‒ Milyenek a közterületek rendjének betartásával kapcsolatos tapasztalataik Gödön?

‒ A településen lakók többsége betartja a kijárási korlátozással kapcsolatos rendelkezéseket, és együttműködnek a hatóságokkal.

‒ Mindez igaz volt a húsvéti ünnepnapokon is?

‒ A kijárási korlátozás húsvéti szigorítására vonatkozó helyi rendelet nem eredményezett nagyobb számú rendőri intézkedést. A legtöbben tájékozatlanságuk miatt nem voltak tisztában az érvényben lévő szabályokkal, ám figyelmeztetésüket követően hazamentek.

‒ Milyen szabálysértések a jellemzőek, milyen tipikus helyzetek fordulnak elő, amikor intézkedniük kell a veszélyhelyzetben?

‒ A rendőrök a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályszegések alkalmával intézkedtek. A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendeletben szereplő korlátozó intézkedések be nem tartása miatt a 2020. március 28. és április 21. közötti időszakban a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén a járőrök 396 fővel szemben szabtak ki helyszíni bírságot, 85 szabálysértési feljelentést tettek, valamint 410 alkalommal éltek a figyelmeztetés lehetőségével.

‒ Hogyan történik a hatósági házi karanténban lévők ellenőrzése?

‒ Az ellenőrzésekre szúrópróbaszerűen, visszatérő jelleggel kerül sor, a rendőrök személyesen győződnek meg a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartásáról. Elsősorban hely- és személyismerettel rendelkező rendőrök, körzeti megbízottak, illetve a közterületi szolgálatot ellátó közrendvédelmi állomány végzi az ellenőrzéseket, akiknek az eligazítása minden esetben megtörténik. Az ellenőrzéseket – azok módját, időtartamát és rendszerességét tekintve – a rendőrök úgy végzik, hogy közben tiszteletben tartják az ellenőrzött magán- és a családi életét, illetve otthonának nyugalmát.

‒ Van-e bármi kérésük a gödi lakossághoz?

‒ Csupán az, ami minden környező településen élőre is vonatkozik: tartsák be a hatályos jogszabályokat és rendeleteket, s minden esetben működjenek együtt a hatóságokkal!

W. B.