Kormányrendelet a kijárás korlátozásáról

Március 28-tól kijárási korlátozást rendelt el a kormány, amely április 11-ig lesz érvényben. Ennek értelmében a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására kizárólag a rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.

Alapos indok lehet: aki nem tudja ellátni napközben gyermekét, továbbra is viheti olyan bölcsődei, óvodai vagy iskolai (ügyeleti) csoportba, amelynek létszáma nem lehet több ötnél. Szabadba lehet menni, de egymástól nagyobb távolságot kell tartani.

A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a közterületeket, nem a szabályok betartásának kikényszerítése miatt, hanem elsősorban azért, hogy azok betartására ösztönözzék az embereket. Ám aki felszólításra sem tartja be tilalmat, arra helyszíni bírság kiszabható.

Boltba, gyógyszertárba, orvoshoz, illetve munkába továbbra is lehet járni, azonban a 65 év felettiek napközben csak 9 és 12 óra között látogathatják a gyógyszertárakat, drogériákat. E külön korlátozásnak az a célja, hogy az időseket különválasszák a fiatalabb, lehetséges vírushordozóktól.

A kormány 71/2020. (III. 27.) számú, a kijárási korlátozásról szóló rendeletének teljes szövege a Magyar Közlöny március 28-ai számában olvasható, továbbá a rendeletet valamennyi országos hírportál részletesen ismerteti.