Jó tanácsok kisgyermekes szülőknek

család

A koronavírus-fenyegetettség növekedésével mind a Magyar Kormány, mind Göd városa olyan intézkedéseket foganatosított, melyek következtében a bölcsődés és óvodás gyermekek ‒ a kivételes esetektől eltekintve ‒ a következő hetekben, hónapokban otthon maradnak a szüleikkel. Ez idő alatt nem lesz egyszerű kisgyermekes szülőként minden, hirtelen megváltozott szerepünkben folyamatosan helytállni. Ehhez szeretnénk hozzájárulni információkkal, ötletekkel.

A gödi óvodások és bölcsődések szülei az elmúlt években megtapasztalhatták, hogy a fejlesztések megvalósulása bizony kényelmetlen változtatásokkal is járhat. Kisgyermekes szülőként amúgy is fekete öves változásmenedzserré képezzük magunkat az évek során, erre a képességünkre idén tavasszal kiemelten nagy szükségünk lesz. A koronavírus terjedésének lassítása közérdek, a magunk és családunk egészségének védelme pedig saját felelősség. E kettő következményeként ‒ akik tehették ‒ már az elmúlt napokban sem hagyták el feleslegesen az otthonukat.

Gödön a közintézmények vezetői és dolgozói látványosan siettek a kisgyermekes családok megsegítésére a járvány idején. A Kastély Óvoda dolgozói fáradhatatlanul gyártják az online tartalmakat, hogy a gyermekek és szüleik legalább így részt vehessenek az óvodai foglalkozásokon. Sőt, a Víz világnapja alkalmából rendezett kreatív pályázatot is megtarották, természetesen online.

Azok a családok, amelyek számára ez segítséget jelent, továbbra is igényelhetik a közétkeztetést óvodás és bölcsődés gyermekeik részére. A képességfejlesztő foglalkozásokon részt vevő gyermekek és szüleik pedig az Alapellátó Központ által elérhetővé tett szolgáltatásokat használhatják otthonról.

A gyermekorvosok és védőnők nagy veszélynek vannak kitéve a következő időszakban, az ő tehermentesítésük és védelmük most kiemelkedően fontos. Szerencsére a városunkban dolgozó szakemberek eddig is könnyen elérhetőek voltak telefonon és e-mailben, így fizikai kontaktus nélkül intézhetjük ügyeink egy részét. A beteg gyermekek szülei számára persze a megnyugvást sokszor csak egy alapos orvosi vizsgálat jelenti, erre természetesen továbbra is készen állnak.

A koronavírus a legfrissebb vizsgálatok és statisztikák szerint egyáltalán nem csak az idős betegekre veszélyes. A kisgyermekek védelme legalább annyira fontos, ez természetesen a szüleik felelőssége. Gödön ezért döntött a városvezetés a játszóterek és a gyermekek által közösen használt terek (például a gyermekkönyvtár) bezárásáról. Ez nagyon nehéz helyzetet teremt, főleg azon gyermekek szüleinél, akik napi rutinjában a külső programok is megjelentek. Be kell látni azonban, hogy közös érdekünk egymás védelme, és átmenetileg megoldást kell találni a megváltozott helyzetben egy új rutin kialakítására. Nem lesz egyszerű, ám a  gyermekek hihetetlen alkalmazkodóképességére ebben a helyzetben is számíthatunk.

Mit tehet a kisgyermekes szülő a koronavírus-járvány alatt?

• Családunk érdekében minimalizáljuk a kijárást, bevásárolni, ügyeket intézni minimális létszámban induljunk el. A megfelelő védelem, tisztálkodás ugyanúgy vonatkozzon a gyermekekre is.

• Az idős nagyszülők, rokonok kezét ne engedjük el, de a fizikai kontaktus helyett most online vagy telefonon érintkezünk velük, illetve megfelelő távolságból adjuk át nekik a bevásárlást, a meleg ételt. A gyermekek se látogassák most még idős rokonaikat, ehelyett fotókat, saját készítésű apróságokat juttassunk el hozzájuk.

• Bár nagy a kísértés, hogy találkozzunk egy-két kis baráttal egy közös játékra, ezzel nagy kockázatnak tesszük ki a gyermekünket. Igyekezzünk megértetni, elfogadtatni vele a helyzetet, a barátokkal pedig időnként beszélgethetnek videochaten keresztül.

• Gyermekünkkel a korának megfelelő szinten, de beszéljünk a koronavírus-járványról, igyekezve kizárni a számára nem releváns tartalmakat (híradó, rádió a háttérben). Az interneten elérhetőek ehhez szövegek, sőt mesék is, amik jó beszélgetésindítók lehetnek. Induljunk ki abból, hogy mi csak a legalapvetőbb dolgokat mondjuk el, és válaszoljunk inkább gyermekünk felmerülő kérdéseire.

• Akár dolgozunk otthonról, akár nem, minél hamarabb alakítsunk ki egy napi rutint! Ez a gyermekek biztonságérzete miatt, és persze a rendszer fenntartása miatt is fontos. Ha kiszámítható a napirend, idővel egyre önállóbban találják fel magukat a gyermekek a szabad játékban, így a szülők más feladatokra is tudnak koncentrálni a nap folyamán.

• Ne legyünk túl szigorúak magunkkal, igyekezzünk minimalizálni az elvárásainkat a háztartással kapcsolatban. Egyszerűsítsük a feladatokat, tervezzünk menüt (elkerülve a felesleges vásárlást), vonjuk be a családot is a háztartás feladataiba. A rohanás helyett igyekezzünk minél több tevékenységben jelen lenni.

• Akinek kertje van, a fizikai és mentális egészség megőrzéséhez érdemes azt minél jobban bevonni a mindennapokba. A friss levegő, a napfény és a fizikai aktivitás is erősíti az immunrendszert, a gyermekek mozgásigénye pedig itt elégíthető ki a legjobban. Kiváló az időszak a közös kertészkedésre, barkácsolásra.

• A kisgyermekek egész napos elfoglalása egész embert kívánó feladat, főleg, ha célunk minimalizálni a képernyők használatát. A különböző „foglalkozásokhoz”érdemes ötleteket gyűjteni, felkészülni rájuk. Most előnyös, ha a háztartásban elérhető alapanyagokkal dolgozunk.

• Az online térben egyre több, a szülők és gyermekeik számára hasznos tartalom vált elérhetővé napok leforgása alatt. Egy Facebook-csoport gyűjti ezeket a kezdeményezéseket, ahol a meseolvasástól a gyerekjógán keresztül a cirkuszi előadások felvételéig széles palettáról válogathatunk (https://m.facebook.com/groups/2596534023916919?tsid=0.35374953479854976&source=result). Ez kifejezetten nagy segítség lehet barátságtalan időben, ha szeretnénk mégis megmozgatni a gyerekeket. Persze a szülők is meg tudják osztani egymással kérdéseiket, szorongásaikat, tapasztalataikat, ami szintén nagyon fontos.

• Ha megoldhatjuk, éljünk mi is az online énidős lehetőségekkel. Rengeteg kulturális tartalom vált elérhetővé ingyenesen, emellett több sportolási és számos hobbitevékenység került fel az internetre, akár interaktív formában is.

• Végül, de nem utolsósorban, figyeljünk oda szülőként a saját jóllétünkre. Fizikai állóképességünkön most sok múlhat, de ugyanúgy fontos megőrizni lelki, mentális fittségünket is. A kültéri programok mellett adjunk magunknak időt a feltöltődésre, a történések feldolgozására. Ne távolodjunk el a barátainktól, a családunktól, és ha szükségét érezzük, kérjük szakember segítségét. Ma számos pszichológus, coach kínál online konzultációt, ami segíthet az elkövetkező időszak minél teljesebb megélésében.

Hasznos linkek a témában:

Jámbor Fruzsina