Így védekezzünk a dióburok fúrólégy ellen!

NÖVÉNYVÉDELEM

A kártevőt először 1926-ban Kaliforniá­ban azonosították. Magyarországon a károsítást nyolc éve Vas megyében, 2011 októberében Kőszeg külterületén észlelték először. Azóta a helyzet nagyon súlyossá vált. Éppen ezért a gödi önkormányzat a Gödi Körkép 2019. októberi számában beszámolt erről a károsítóról, és megadott egy e-mail-címet, ahol mindazok jelentkezését várta, akik vállalják, hogy önköltséges alapon permeteztetik a diófájukat egy, az önkormányzat által szervezett permetezési akcióban.
Sajnos azonban több növényorvossal és növényvédelmi szakmérnökkel folytatott konzultáció után kiderült, hogy a helyzet nem ilyen egyszerű. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a védekezés jelenleg csak a nagyüzemű diótermelésben megoldott. A kiskertekben a permetezés a más területekről történő folyamatos visszafertőződés miatt eredménytelen, még a fúrólégy rajzási időszaka alatt (július‒szeptember) kéthetente történő permetezés esetén sem garantálható a megfelelő minőségű termés. Nem lehet minden diófa-tulajdonost kötelezni a permetezésre, így más kertekből visszafertőződhet a fa. Kísérletek folynak a diófák kérgébe injektálással bejuttatott hatóanyaggal, illetve feromontartalmú hatóanyagok kijuttatásával, de meggyőző tapasztalatok még nincsenek. Éppen ezért az önkormányzat nem kíván egy jelenleg eredménytelennek tűnő kezdeményezés élére állni, ahol a lakosok olyan permetezésre költenek, amelynek az eredménye nem garantálható.
A szakemberek tanácsait összefoglalva, egyelőre csak abban tudunk segíteni, hogy házilag hogyan lehet gyéríteni a dió­burok fúrólégy állományát, károsítását.
Tavasszal a fa alatti talaj felásása és fertőtlenítése a kereskedelemben kapható talajfertőtlenítő szerekkel hatásos lehet.
A fára PALz (zöldessárga) színcsapdákat érdemes kihelyezni, a fa méretétől függő darabszámban, július elejétől szeptember végéig. Rendelni itt lehet: http://www.csalomoncsapdak.hu.
A terméshullások folyamatos felszedése és megsemmisítése is fontos. Ezt már az első dió lehullásakor el kell kezdeni, mert ha késő ősszel kezdik el, akkor a lárvák jelentős része már a talajban lesz, ahol áttelel. Ha valaki nem tudja folyamatosan felszedni a termést, akkor fóliát lehet a fa alá teríteni, és hetente eltávolítani a lehullott diót.
A továbbiakban is figyelemmel kísérjük a kártevő elleni védekezésre vonatkozó tudományos kísérletek eredményeit, és tájékoztatjuk az olvasókat.

Jakab Júlia
környezetvédelmi referens