Hozzunk jó döntéseket!

A koronavírus-járvány terjedése – ebben a szakemberek a világ minden táján egyetértenek – lassítható, jó esetben megfékezhető. Dr. Erdélyi Kamilla háziorvostól, az önkormányzat Humánügyi Bizottságának tagjától a betegség rövid jellemzése mellett praktikus jó tanácsokat is kértünk.

A koronavírus-fertőzést a kezdeti tünetek alapján gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni más, influenzaszerű megbetegedésektől ‒ mondta a doktornő –, ezért a háziorvosnak is csak az adhat támpontot, hogy a beteg járt-e a járvány által érintett területen, vagy érintkezett-e igazoltan fertőzött emberrel. Ezek az adatok részletes, célzott kikérdezéssel telefonon is felvehetők, így a megalapozott gyanú személyes vizsgálat nélkül is felállítható.

A veszélyhelyzet heteiben, hónapjaiban ne menjünk háziorvosi rendelőbe, ha lázasak vagyunk, köhögünk, tüsszögünk. Telefonáljunk háziorvosunknak, ám legyünk türelmesek, mert sokan mások is lehetnek ugyanebben a helyzetben.

Jó tanácsok:

  • Mossunk kezet naponta minél többször szappannal, igen alaposan, legalább 20-30 másodpercen át. A kézhát és az ujjak közötti rész se maradjon ki!
  • Szellőztessünk nagyon sokat. Különösen olyan helyeken, ahol többen tartózkodunk egy légtérben
  • Éljünk egészségesen: fogyasszunk sok friss zöldséget, gyümölcsöt, étkezzünk kiegyensúlyozottan és változatosan.
  • Sétáljunk a szabad levegőn, de ne társakkal együtt.
  • Ha mód van rá, kérjük a home office lehetőségét a munkáltatónktól.
  • Vágjuk rövidre a körmeinket. (A hosszú köröm segíti a kórokozó terjedését.) A műkörmöket inkább szedessük le.
  • Ne nyúljunk az arcunkhoz. A vírus átvitelének leggyakoribb módja ez: a kezünkről mi magunk visszük fel a kórokozókat a száj, az orr vagy a szem nyálkahártyájára.

Gyakori kérdések:

Viseljünk-e maszkot?

Az egyszerű (sebészi) maszk elsősorban arra való, hogy aki viseli, ne juttathasson kórokozókat a külvilágba. Akinek felső légúti betegsége van, különösen, ha köhög és tüsszög, mindenképpen hordjon ilyet, ha közösségbe kell mennie. Aki a vírusfertőzés megelőzéseként szeretne maszkot viselni, annak is bátran ajánlja a doktornő az egyszerű sebészi maszkot, vagy akár bármilyen textil használatát.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Dr. Erdélyi Kamilla azt javasolja, hogy aki influenzaszerű tüneteket tapasztal (magas láz, köhögés, légzési nehézség), az telefonon keresse fel a háziorvosát, vagy hívja az ingyenes zöldszámok egyikét: (06 80) 277-455, (06 80) 277 456. A vonal túlsó végén lévők az éppen aktuális járványügyi helyzet ismeretében tudnak ‒ velünk közösen ‒ döntést hozni a további teendőkről.

Walter Béla