Európa jövője a fiatalok kezében van

interjú

Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője

A nemcsak Magyarországot, hanem kontinensünk egészét sújtó demográfiai kihívásokra csak a gyermekek születése jelenthet megoldást. Ezért a kormány igyekszik elhárítani a fiatalok útjából a családalapítás akadályait, és egyúttal megteremteni a feltételeit annak, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen hazánkban – mondta Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője.

– Mi áll annak a hátterében, hogy újabb intézkedéseivel a kormányzat igyekszik egyre előnyösebb helyzetbe hozni a család­alapításra készülő fiatalokat?

– Korunk demográfiai kihívásaira csak a gyermekek születése jelenthet megoldást, nemcsak itthon, Magyarországon, hanem Európában is. Minden felmérés azt mutatja, hogy a magyar fiatalok általában vágynak a családra – sőt sokan a nagycsaládra is –, ifjaink sok gyermeket szeretnének, ezért nagyon fontos, hogy megteremtsük számukra azokat a feltételeket és lehetőségeket, kialakítsuk azt a jogi környezetet, amelyben annyi gyermeket tudnak vállalni, amennyit szeretnének. Azonban még mindig nagy különbség van a kívánt és a vállalt gyermekek száma között, nemcsak hazánkban, hanem az egész kontinensen. A Magyar Kormány nem rábeszélni vagy ösztönözni akarja a fiatalokat a gyerekvállalásra, inkább segíteni szeretne azzal, hogy megadja nekik a lehetőséget a család­alapításra. Európában nagyon alacsony a termékenységi ráta, a társadalom elöregszik. A kérdést uniós szinten is kezelni kell, azonban a demográfiai növekedés beindításához elsősorban a tagállamok belső erőforrásait kell mobilizálni.

– A családvédelmi akcióterv célja az európai szinten is tapasztalható negatív demog­ráfiai tendenciák itthoni megfordítása?

– Ha nem is csupán ez, de mindenképp említhetjük ezt is a célkitűzései között. A demográfiai kihívások megoldására több lehetőség kínálkozik. A Magyar Kormány tartja magát ahhoz, hogy nem a migráció a megfelelő megoldás erre. Brüsszelnek is el kell fogadnia, hogy egyes tagállamok nem ezt a megoldást választják. Nagyon fontos, hogy európai szinten is tárgyaljunk erről a kérdésről, viszont ez nem jelenti azt, hogy az egységes európai megoldás a legmegfelelőbb. Nem szabad hagyni, hogy Európa az üres bölcsők kontinensévé váljon. A fiataloknak joguk van a családalapításra, és ehhez minden segítséget meg kell adnunk nekik.

– Milyen szempontok alapján dolgozták ki a fiatal házasoknak felkínált kedvezményes lehetőségeket?

– A magyar családtámogatási rendszer nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, a gyermekvállalásra készülő fiatal házasok hazánkban sokféle segítséget kapnak, és talán ennél is fontosabb, hogy Magyarországon – s azon belül itt, helyben, Gödön is – családbarát környezetben élhetnek. Mert akármilyen intézkedéscsomagokat fogadjunk is el kormányzati, vagyis országos szinten, mindezek csak akkor érvényesülhetnek, ha egy-egy kedvezményes lehetőségnek az olyan kisebb közösségekben is foganatja van, mint amilyen Göd, vagy bármelyik más település a régiónkban. Itt helyben kell a fiataloknak érezniük, hogy az intézkedések révén könnyebb és jobb lesz az életük, a kormányzati intézkedések tehát csak akkor érhetik el a céljaikat, ha helyben, a kisebb közösségekben találkoznak a lakossági igényekkel. Európa jövője a fiatalok kezében van, éppen ezért a döntéshozók érdeke, hogy meghallgassák és támogassák őket. Ezt tettük mi is, amikor a családügyi nemzeti konzultációban megkérdeztük a véleményüket. Nagyon fontos hogy a fiataloknak kiszámíthatóbb jövőképük legyen, és nem kisebb jelentőségű szempont az sem, hogy uniós szinten is figyelem irányuljon a családközpontú gondolkodásra. Ezt hitelesen csak a fiatalok bevonásával lehet elérni.

– Miben rejlik a magyar családtámogatási rendszer egyedisége?

– A családtámogatás hazánkban kialakított sokféleségére nincs példa nemzetközi szinten, de egyedülálló az is, hogy egy kormány ilyen súllyal tűzze zászlajára a családok segítését, támogatását, felkarolását. Szemléletes példája ennek, hogy már több mint százezer család igényelte a tavaly júliusban indult családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását. A kormány tíz éve hirdette meg a családbarát fordulatot, amelynek számos eleme között már akkor is szerepelt a gyermekek ingyenes étkezése, az iskolai tankönyvek ingyenessége, az Erzsébet-táborok által nyújtott üdülési lehetőség, a házasságkötéskor kapható támogatás, a nagyszülői gyed és a szülői adómentesség. A legfontosabb azonban – mindezek mellett – a családbarát mentalitás, ami lassan, de folyamatosan formálódik.

– Február végén országszerte megemlékezéseket tartottak a kommunizmus áldozatainak emléknapján. Véleménye szerint mi a legfontosabb üzenete ennek az emléknapnak?

– Ez az emléknap is, ahogy sok másik, önmagáért beszél, hiszen még ma is sokan vannak, akik relativizálni próbálják a kommunista diktatúra időszakát, az elkövetett embertelen cselekményeket, egyes szimbólumokat vagy történelmi tényeket. Vezető politikai erők, sok esetben pedig a felnövekvő nemzedékek gondolkodását is befolyásoló, szakmainak nevezett csoportok még ma is relativizálni szeretnék azt, ami relativizálhatatlan. Egyértelmű azonban annak a százmillió embernek az emléke, aki az életét vesztette azért, mert a kommunista vezetők igyekeztek kommunista hatalmat kiépíteni.

Szabó Palócz Attila