A koronavírussal terjednek a csalók is! Ne váljon áldozattá!

A koronavírus terjedéséről szóló hírek mellett megjelentek a veszélyhelyzetet kihasználó csalásokról, csalási kísérletekről szóló első tudósítások is.

 • Legyen körültekintő, ha lakásánál, házánál megjelennek védőruhát, maszkot viselő személyek, és felajánlják az ingatlan fertőtlenítését, orvosi vizsgálatot, vagy koronavírus-mintavételt öntől!
 • Koronavírus-fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így az sem a gyógyászati segédeszközöket árusító boltokban, sem telefonos megrendeléssel webáruházakban nem kapható! A fertőzés kimutatására szolgáló laboratóriumi vizsgálatot jelenleg kizárólag állami egészségügyi ellátó rendszerben végeznek. 
 • Amennyiben a vírusos időszakban online vásárol, bizonyosodjon meg arról, hogy biztonságos a weboldal! A termék szolgáltatójával kapcsolatban olvasson el vásárlói véleményeket, és győződjön meg az eladó hitelességéről, valamint a reklamációs lehetőségekről.
 • Ne kattintson olyan linkre, ne nyisson meg olyan csatolmányt, amely nem várt küldeményként, ismeretlen feladótól érkezett!
 • Legyen elővigyázatos, ha olyan e-mailt kap, amelyben orvosi felszereléseket kínálnak, vagy egészségügyi vizsgálat címén személyes adatokat kérnek! A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot a betegeikkel.
 • Egészségügyi terméket csak hiteles forrásból szerezzen be, ne dőljön be koronavírus ellen hirdetett csodaszereknek!
 • Amennyiben hatóság tagjaként bemutatkozó személy csenget be önhöz, kérje az azonosítást, kérdezze meg, honnan érkezett, majd anélkül, hogy beengedné az otthonába, telefonáljon az adott hatósághoz a valóságtartalom ellenőrzése céljából!
 • Ne feledje, a rendőrigazolványon azonosító szám is szerepel, nem csak a POLICE felirat!
 • Ha ön egyedül él, és nincs olyan családtagja, rokona, aki segíteni tudná a mindennapokban a bevásárlásban, gyógyszerei beszerzésében, kérje megbízható szomszéd segítségét, vagy az önkormányzattól kérjen segítséget, és csak azt a személyt engedje be, akit a segítségnyújtásra kijelöltek és megneveztek az önkormányzatnál.
 • Ne higgyen a különböző adománygyűjtő felhívásoknak, ne utaljon pénzt azonnali segítségnyújtás címén különböző megadott számlaszámokra! Személyesen se adjon támogatást, amíg meg nem győződik arról, hogy valóban legálisan működő szervezet, aktuálisan szervezett kampány tevékenységéről van szó.
 • Amennyiben úgy gondolja, hogy csalás áldozatává vált, azonnal értesítse a rendőrséget, pénzügyi tranzakció esetén a számlavezető bankját is a későbbi, esetleges kártalanítás érdekében.

A nap 24 órájában ingyenesen hívható telefonszámok: 107 és 112 (segélyhívószámok)

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály