A Kastély Óvoda Facebook-oldala összetartó közösséget teremt

Az óvoda március közepi bezárása óta jelentősen megnövekedett a Facebook-csoportjaik forgalma. Az óvodás gyermekeikkel otthon maradó szülők az oldalakon meséket, verseket találhatnak, az ajánlott linkekre kattintva pedig hangzó anyagokra, játékötletekre lelhetnek. Karaszek Ernőné óvodavezető a közösségi oldalról így írt a szülőknek:

Kedves Kastélyos Szülők!

Mi jár a fejemben? Nekem, aki élharcosa voltam a Facebookot ellenzőknek? Mindenképpen az, hogy ennek a közösségi oldalnak felhasználjam a közvetítő erejét. (…) Nem hasonultam meg önmagammal, de most minden eszközt meg kell ragadnom ahhoz, hogy egy új, és számomra ismeretlen módon, ha virtuálisan is, de együtt maradjunk! Akkor is, ha ez sosem fogja pótolni a személyes találkozások örömét, a mosolyt, a nevetést, a gyerekek önfeledt játékának látványát, civakodásuk lecsendesítését, és a közös foglalkozások hangulatát.

Az ovi most fájdalmasan üres és csendes. Így most másképp hallatjuk hangunkat, másképp tesszük a dolgunkat, online, és közben odaképzeljük a gyerekek egészséges munkazaját, nevetését. Ez nagyon nehéz, mert az óvodapedagógusi hivatás tennivalóinak átadása elektronikusan, a személyes kontaktus hiányában nem tartozik a jó gyakorlataink közé. De nem ismerünk lehetetlent! (A csodára picit még várni kell.)

Azzal a szülői közösséggel, amellyel kapcsolatban vagyunk, kiváló kollégáimmal közösen elindult egy csendes, az ovis csoportok belső csatornáin (ahol ilyen működik), és az SZMK belső csoportján keresztül a kapcsolattartás.

Kollégáim elképesztő gyorsasággal ismerték fel a helyzetet, osztották és osztják meg azokat a terveket, melyek megvalósítása a tavaszi hónapokban lett volna. Természetesen nem lehet minden napra valami újjal előrukkolni, de megtesszük, amit lehet.

Amit már megosztottunk: mesegyűjtemény, amelyen az óvó nénik mondanak mesét, sok-sok ötlet az otthoni játékhoz, az óvodapszichológus tájékoztatója, heti online mesekuckó szervezése, online elérhető fejlesztőprogramok felkutatása és megosztása, a Pedagógiai Szakszolgálat logopédusainak és a nyelvi fejlesztést ellátó kolléga felkészülése az online kapcsolatra.

Az élet most nagy próbatétel elé állított bennünket, de együtt megoldjuk! Fegyelmezetten, felelősségteljesen, türelemmel, szeretetben. Ennél nincs most fontosabb. Ehhez kívánok kollégáim és a magam nevében türelmet és kitartást! Vigyázzanak a gyermekeikre, a szeretteikre és önmagukra! És persze látogassák rendszeresen a Facebook-csoportjainkat!

Karaszek Ágnes
óvodavezető