5. SZÁMÚ VESZÉLYHELYZETI TÁJÉKOZTATÓ

2020. 03. 24. 20.30
Tisztelt Gödi Lakosok!

A mai napon Sződliget polgármesterével, Juhász Bélával egyeztettem a kilépési tilalom helyi bevezetésének lehetőségéről. Jelenleg nincs lehetőségünk általános kilépési tilalom bevezetésére, ezért jelenleg az a közös célunk, hogy az ahhoz vezető úton kis lépésekkel segítsük a lakosságot a könnyebb alkalmazkodásban a várhatóan bekövetkező változásokra.

A hivatalban nem állhat meg az élet, de hogy támogassuk ezt a magatartást Jegyző Úrral, a fokozott fertőtlenítéseken és védőfelszerelések kötelező használatán túl elrendeltük, hogy csak kedden és pénteken, 8:00 és 12:00 között tartózkodhatnak, osztályok szerint is elosztva a dolgozók a hivatalban. Hamarosan mindenkinek otthoni munkavégzés lesz biztosítva tehát, de az iktatás és bizonyos ügyeletes tevékenységek miatt jelenleg nem tudunk teljesen bezárni.

Mára összesen 7 fő került házi karanténba Gödön, amire, továbbra is kiemelném, csak azért volt szükség, hogy megfigyelés alatt legyenek, és minden kockázatot elkerüljünk.

Napról napra nő azonban azoknak a felelősségteljes, 70 évet betöltött rászorulóknak a száma, akik önként vállalták, hogy otthonukban maradjanak. Őket az Alapszolgáltatási Központ hősei látják el kitartóan, intézve a bevásárlásaikat. Az ő vezetőjük, Tóth Ildikó, valamint Vajda Viktória és Szőke Krisztina segítségével közösen kidolgoztuk azt a stratégiát, ami alapján a jelentkező önkénteseket be tudjuk vonni ebbe az ellátási láncba. Ennek a részleteit a napokban egyeztetjük, és amint lehet, megosztjuk a lakosokkal.

“Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy a taxisok után további kisvállalkozóknak ad június 30-ig mentességet a kormány a kata átalányadó-fizetési kötelezettség alól a koronavírus-járvány miatt.

A március 1-je előtt keletkezett KATA-tartozásokra haladékot adnak;

a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatások mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt;

a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat, valamint az adóvégrehajtásokat felfüggesztik;

és a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyed-jogosultságokat meghosszabbítják.” https://koronavirus.gov.hu/…/megjelentek-kozterhekkel-kapcs

Ezek fontos hírek, és sokakat érintenek, de ami még ennél is fontosabb, hogy mindenki megfontolja: bárki megfertőződhet, és bárkit tovább is fertőzhet. Kiemelten fontos, hogy kerüljük a látogatásokat, csak akkor induljunk el, ha tényleg muszáj, és akkor is fokozottan ügyeljünk a legszigorúbb higiéniai előírásokra az esetleges továbbfertőzés elkerülésére!

Hálásan köszönöm a szülőknek, akik bebizonyították, hogy családjuk iránti odaadásuknak nincs határa. Az intézményekben nincs már gyerek, aki ügyeletre szorulna. Bízom benne, hogy kitartanak, és sikerrel megküzdenek a veszélyhelyzettel járó bezártság okozta kihívásokkal.

A veszélyhelyzet kezelése céljából fontos információkat tartalmazó plakátokat helyeztünk ki a városban, és a Gödi Körkép szerkesztősége már készíti a részletes tájékoztatókat. A Nyaralóházak épületének az állapotfelmérése zajlik, hogy esetlegesen karanténok kialakítását is biztosítani tudjuk.

Folyamatos rendeléseket adunk le szájmaszkokra, kesztyűkre, fertőtlenítő szerre. Az első adagból az Önkormányzat és az Alapszolgáltatási Központ dolgozóit láttuk el. Ahogy további szállítmányok érkeznek, azokat első sorban az önkénteseknek, valamint a fokozott veszélynek kitett személyeknek szánjuk.

Arra kérem tisztelettel továbbra is a kedves lakosokat, hogy kérdezzék meg az arra feltételezhetően rászoruló szomszédjaikat, hogy segíthetnek-e nekik! A társadalom ereje az összefogásban rejlik, úgyhogy ilyenkor tudjuk igazán megmutatni és tovább emelni közösségünk értékét. Tartsanak velem ebben a kihívásokkal teli, ám annál hálásabb küldetésben!

Balogh Csaba
polgármester