4. SZÁMÚ VESZÉLYHELYZETI TÁJÉKOZTATÓ

2020. 03. 18. 14.30

Tisztelt Gödi Lakosok!

Ma ismét veszélyhelyzeti tájékoztatóval fordulok Önökhöz. Ennek oka, hogy Magyarország Kormánya rendeleti úton újabb szabályozást vezetett be, ami érinti a településünkön élőket is.

1. Ilyen új szabály, hogy a 70 éven felüli, a különösen veszélyeztetett korcsoportba tartozó lakosok, nyilatkozhatnak az Alapszolgáltatási Központ munkatársainál, hogy önként vállalják azt, hogy állandóan a lakásukban maradva csökkentik kitettségüket a vírusfertőzésnek. Akkor az önkormányzat megszervezi halaszthatatlan ellátásukat a gyógyszertári- és heti bevásárlásukat, ételkiszállítást.

A rászorulók – a megfelelő eljárás lefolytatása mellett – szociális étkeztetésben is részesülhetnek. A szolgáltatás feltétele, hogy vállalják az önkéntes házi karantént és erről nyilatkozzanak az Alapszolgáltatási Központnál.

Az igénybejelentést az

 – ügyfélkapun keresztül,

 – (27) 532-136 telefonszámon,

 – vagy a godialapszolgaltatasikozpont@gmail.com emailcímen tehetik meg.

Munkatársaink – a terheltségtől függően – mielőbb megkeresik Önöket.

2. A kormány 46/2020 (III.16) rendelete szerint csak a keresekedelmi üzletek nyitvatartása korlátozott, de nyomatékosan kérem a szolgáltató üzleteket (mint például a fodrászokat, kozmetikusokat), hogy ne fogadjanak vendégeket egyelőre! Vélhetően készül egy újabb rendelet a napokban, ami ezt is szabályozni fogja.

3. Most a szülőtársaimhoz szólok. Mint gyakorló kisgyermekes szülő, pontosan tudom, hogy mennyire nehéz ezt a helyzetet megmagyarázni a gyermekeknek. Főleg, hogy megkezdődött a tavaszias idő, süt a nap, nekik pedig a lakásban kell maradniuk. Tegnap, sajnos rendőri intézkedést (figyelmeztetést) kellett kezdeményezni, mert a város egyik játszóterén a délutáni órákban nagy számú kisgyermek gyűlt össze.

Nyomatékosan kérem Önöket, hogy kerüljék a gyermekeikkel való gyülekezéseket, foglalják le őket otthoni játékokkal, foglalkoztatással. Ha szükséges, kérjenek tanácsot az ügyeleti rendben működő gyermekintézményeink felkészült szakembereitől. Ők szívesen tesznek Önöknek javaslatokat.

A tömeges játszótéri érintkezés felgyorsítja a járvány terjedését és lerontja az intézménybezárással elérni kívánt cél hatását. Ezért a mai napon elrendeltem valamennyi közterületi játszótér lezárását szalagos és táblás megjelöléssel. Hangsúlyozom, nem a gyermekek játszási lehetőségét szeretném korlátozni, csak a vírus terjedésének ütemét kívánom csökkenteni!

4. Valamennyi korábban hozott és azóta bevezetett intézkedést továbbra is fenntartom.

5. Ha valaki rendőri intézkedés szükségét tapasztalja, azt a 112 hívószámon tudja jelezni. Mivel helyszíneléskor a járőr nem veheti fel a telefont, de a központi számon olyankor is rögzíteni tudják, és továbbítani a feladatot, amint felszabadul a kolléga.

6. A Kincsem udvar szombati termelői piacot átmenetileg bezárom. Kifejezetten sűrűn tudnak csak elhelyezkedni az emberek, ami növelni a vírus terjedésének esélyét. Jó hír azonban, hogy vannak, akik házhoz szállítanak az árusok közül, illetve más gödi árusok és szolgáltatók. A folyamatosan bővülő listájukat a belinkelt FB posztban olvashatják.

Köszönöm Önöknek az eddig tanúsított fegyelmezettségüket, együttműködésüket! Továbbra is várom támogatásukat! Őrizzék meg az egészségüket!

Tisztelettel,

Balogh Csaba
Polgármester