1. SZÁMÚ VESZÉLYHELYZETI TÁJÉKOZTATÓ

2020.03.14 13:00

Figyelemmel a szülők jogos igényére, az alábbi tájékoztatást adom. A tegnapi miniszterelnöki bejelentés nem tartalmazott felhatalmazást a polgármesterek részére az óvodák és bölcsődék bezárására.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-tanulok-hetfotol-nem-mehetnek-iskolaba-tiz-akciocsoport-allt-fel

Ahogy az iskolákban sem lesznek élő órák megtartva, úgy nyomatékosan kérem a tisztelt szülőket arra, hogy az óvodákba és a bölcsődékbe se vigyék el gyermekeiket!

Jelenleg a távolmaradás szülői igazolással megoldható. Meggyőződésem, hogy további gyermekintézmények bezárására is hamarosan sor fog kerülni, és akkor külön igazolásra már nem lesz szükség.

Az idősebb korosztály van első sorban kitéve a koronavírus veszélyeinek, de a pedagógiai intézményeken keresztül terjed családról családra a leggyorsabban egy járvány, ezért szükséges ez az óvintézkedés. Az Alapszolgáltatási Központ már otthoni ellátást biztosít az időskorúak nappali ellátásában, illetve egyéb szociális étkeztetésben részesülőknek.

Az idősek védelme érdekében javasolt továbbá, hogy ne ők vigyázzanak a gyermekekre. Én még hozzá tenném, ha valakinek szépkorú szomszédját, szerettjét nem látogatják rendszeresen, bizonyosodjon meg róla, hogy az illető jólértesült az eseményekről, egészséges, felkészült az eshetőségekre, és tudja, honnan kaphat szükség esetén segítséget.

Mit lehet tenni, hogy az otthonmaradás mégis kellemesebben teljen? A Humánügyi Bizottság elnöke összegyűjtött pár hasznos linket, ahol online el lehet érni gyerekeknek foglalkoztató anyagokat, műsorokat.

https://www.facebook.com/VajdaViktoriaMomentum/posts/211564140197710

Kitartást és jó egészséget kívánok mindenkinek!

Balogh Csaba
Polgármester