Beszélő Babakezek Babajelbeszéd-tanítás szülőknek

kisgyermeknevelés

Jindáné dr. Labádi Gabriella babajelbeszéd-oktató, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens tartja a Beszélő Babakezek babajelbeszéd foglalkozásait a József Attila Művelődési Házban. A babajelbeszéd lényegéről és módszereiről beszélgettünk vele.

Jindáné dr. Labádi Gabriella babajelbeszéd-oktató

‒ Honnan indult a babajelbeszéd? Hogyan került Magyarországra?

‒ Az Egyesült Államokból indult és terjedt el később Nyugat-Európában is. Mindenek­előtt a családokban és a bölcsődékben vették hasznát. Ez alapján dolgozott ki Zentai Kata több mint 10 éve komplex magyar módszertant.

‒ Ön hogyan került kapcsolatba a babajelekkel?

‒ A kisebbik lányomnál megfigyeltem, hogy neki sokkal könnyebb jelekkel kifejeznie magát, például amikor nehéz valamilyen érzelmet kimondania. Az óvodában a verseket is a saját jeleinkkel segítettem megtanulni, mert nagyon gátlásos volt. Anyaként láttam ennek a módszernek az értelmét, érdekelt és megtanultam. 2017 óta tartok babajelbeszéd alaptanfolyamokat Dunakeszin, Gödön, Vácott és vonzáskörzetében.

‒ Mesélne a módszer lényegéről?

‒ A babajelbeszédnek az a lényege, hogy segítségével már a beszéd megindulása előtt ki tudják magukat fejezni a babák, hiszen okosak, pár hónaposan is egyértelmű szándékaik, vágyaik vannak. Léteznek olyan helyzetek, amikor bármennyire is jól ismeri a szülő a gyermekét, nem tudja, hogy miért nyűgös: már megetette, tisztába tette, mindennek rendben kellene lennie, de a baba mégis sír. Ha azonban tud jelelni a gyermek, megmutathatja, hogy mit szeretne, hol fáj neki valami. Ez persze kitartó gyakorlás eredménye, nem megy egyik napról a másikra.
A babák utánzással tanulják a világot maguk körül. Ha anya vagy apa elkezd babajeleket mutatni neki, akkor a szüleit utánozva a babajeleket alkalmazni fogja a gyermek is. Megvan a stratégiánk, hogyan lehet a babát rávezetni arra, hogy a jeleket használja, és ezáltal kifejezze gondolatait addig, amíg nem tud beszélni. Ha beszélünk egy gyermekhez, hallási inger éri, ha jelelünk is mellé, akkor kap mozgási és vizuális ingert is.

‒ Milyen kortól és ajánlják ezt a jelbeszédet?

‒ Jellemzően féléves kortól ajánljuk, de ennél kisebb és nagyobb babával is el lehet kezdeni, – mindaddig, amíg a szülő azt érzi, hogy szeretné jobban érteni a gyermekét. A babajelbeszéd halló babák számára van kidolgozva, de például Down-szindrómás gyerekeknél a jelelés segítség tud lenni a kommunikációjuk megkönnyítésében. Fontos, hogy a jelet, amit a szülő mutat, mindig kísérje kimondott szó, mondóka, dal.

‒ Nem lassítja a babajelelés a beszéd kialakulását?

‒ Nem lassítja és nem is hozza előrébb a beszéd megindulását, ez nem fejlesztő foglalkozás. De mégis az a megfigyelésünk, hogy a „jelelő” babák átlagosan hamarabb és nagyobb szókinccsel kezdenek el beszélni.
A gyermekeknek csak addig van szükségük a kezükre a kommunikációhoz, amíg nem tudnak beszélni, hiszen a kezüket a fejlődés természeténél fogva hamarabb tudják használni, mint ahogy a száj finommotorikája – ami a szavak formálásához szükséges ‒ kifejlődne. A beszédre való áttérés mindig egyénfüggő, de ösztönözve van a gyermek arra, hogy a kezét felszabadítsa, hiszen arra a játékhoz, a világ felfedezéséhez van szüksége. Ha már tud beszélni, nem fogja az autót eldobni a kezéből csak azért, hogy jelelhessen.

‒ Mit kell tudni a babajelbeszéd-tanfolyamról?

‒ Az alaptanfolyam hat alkalmas, negyvenöt perces találkozásokból áll, jó hangulatban, játékokkal, mondókákkal, dalokkal telik a szülők és a babák részvételével. A szülőt tanítom meg a babajelnyelv használatára és a jelekre, és majd ő adja tovább a gyermekének. Többféle témát érintünk: lefektetés, fürdetés, evés, öltözés, biztonság, állatok, természet, járművek.
Én az érzelemszabályozásról is szoktam beszélni, bár ez már inkább a szülő-csecsemő konzultáció témaköre, de jó, ha itt is szó esik róla. Akkor lesz a gyermeknek megfelelő érzelemszabályozása, ha már egészen kiskortól a szülő segíti az érzelmek beazonosítását, kezelését. A babajelek ebben az ösztönös szülői magatartásban is tudnak támogatást nyújtani.
A művelődési házban tartott Beszélő Babakezek foglalkozások harminc percesek, és az alaptanfolyam elvégzése nélkül is részt lehet venni rajtuk. Ezeken az alkalmakon mindig az adott ünnepkörre, évszakra készülünk játékokkal, mondókákkal, énekekkel, népmesével.
Fontos, hogy a szülők merjenek mesélni, énekelni a gyermekeiknek, és ne a YouTube vagy a tévé elé ültessék le őket. A babajelbeszéd foglalkozások egyik célja, hogy legyen otthon – jelekkel is kísérhető – mondóka-, ének-, népmese-repertoárjuk a szülőknek.

Vida-Szabó Emese